Paikallisuutiset

Made on keskitalven sesonkiherkku – katso tästä helpon matikkakeiton ohje

Matikkakeitto on perinteinen tapa valmistaa madetta. Kuva: Kati Savukoski

Keskitalven sesonkiherkkuihin kuuluu ehdottomasti made. Made (Lota lota) on runsaslukuinen, turskakaloihin kuuluva makean veden asukki, jonka kutuaika ajoittuu tammi-maaliskuulle.

Madetta pyydetään pääosin talvikalastuksena, mutta toisin kuin yleisesti ajatellaan, made on yhtä hyvä syömäkala myös kesällä. Talvikalastuksen viehätys piilee helpossa ja runsaassa saaliissa mateen noustessa rantavesiin kutemaan. Kesäisin tämä arvostettu herkkukala viipyilee hankalammin saavutettavissa, hitaasti virtaavien jokien ja järvien pohjukoissa.

Mateen pyynti perinteisesti koukuttamalla on ilahduttavaa puuhaa. Ensinnäkään, koukkuja kokemaan mennessä et vielä tiedä, onko koukuissa saalista ja toisekseen, onko saatu saalis koiras vai naaras. Talvipyynnissä saatu naaraspuolinen made kantaa sisällään valtavat mätipussit. Mateenmäti on erinomaisen hyvää ja naaraskala siksi saaliina arvokas. Made on petokala, joten mäti on syytä pakastaa vähintään vuorokaudeksi ennen käyttöä mahdollisten loisten vuoksi. (Sama koskee kaikkea kypsentämätöntä petokalaa, joten jos haluat kokeilla vaikkapa cevichen valmistusta mateesta, muista pakastaminen)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matikkakeitto on perinteinen tapa valmistaa madetta. Keittoon voi käyttää myös mateenmaksan. Ohessa resepti, jossa keiton kruunaa keitetty kananmuna.

Madetta kannattaa kuitenkin kokeilla valmistaa vaikkapa pannulla paistamalla muiden kalojen tapaan. Sen liha on hienosyistä ja kiinteää, ja sopii hyvin paistettavaksi. Ohjeita mateen nylkemiseen ja fileoimiseen löytyy esimerkiksi YouTubesta, ja se on yllättävän helppo kala käsitellä. Tiesitkö, että kestävänä materiaalina mateen nahkaa voi käyttää erilaisiin käsitöihin, kuten kenkien koristeosiin?

Madekeitto neljälle

1 Kokonainen made, nyljettynä ja fileoituna. Ranka ja pää keitetään liemeksi runsaassa vedessä, kunnes nesteestä on noin puolet jäljellä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

10 keskikokoista perunaa, kuorittuna ja paloiteltuna

4 keskikokoista porkkanaa, kuorittuna ja paloiteltuna

1 purjo, leikattuna ohuiksi renkaiksi

60 grammaa voita

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

2 dl kermaa

1 sitruuna

tilliä

4 kananmunaa, keitettynä n.8 minuuttia

Kun liemi on valmis, voit aloittaa keiton valmistamisen. Laita voi kuumaan kattilaan. Kun se on sulanut ja poreilee kevyesti, lisää pilkotut juurekset ja purjo. Anna juuresten kuullottua kattilassa, kunnes voi on ruskehtavaa. Lisää mateen roippeista keitetty ja siivilöity liemi ja tarvittaessa vettä niin, että juurekset saavat keittyä väljässä nesteessä. Ripauta kattilaan suolaa oman maun mukaan ja anna kiehua kevyesti poreillen n. 20 min tai kunnes juurekset ovat kypsyneet. Lisää pilkottu kala ja anna kypsyä n. 10 minuuttia. Lisää keittoon kerma ja puoli punttia hienonnettua tilliä. Raasta puolet sitruunan kuoresta ja lisää keittoon. Kuori keitetyt kananmunat ja lisää lautasille joko munaleikkurilla pilkottuna, tai veitsellä silputtuna. Kaada sekaan keitto. Tarjoile tuoreen ruisleivän kera.

Pohjoisen luonnonantimien perinteinen käyttö -hanke innostaa itälappilaisia paikallisten raaka-aineiden käyttöön ja kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen. Kirjoittaja on hankkeen projektipäällikkö Kati Savukoski. Hanke on Euroopan unionin 95-prosenttisesti rahoittama.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä