Paikallisuutiset

Työttömyys paheni alkuvuonna Itä-Lapissa – työttömyys painottuu Lapissa tiettyyn ryhmään

Muualla Lapissa kehitys oli muuta maata myönteisempää.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain helmikuun 2023 lopussa. Kuva: Työ- ja elinkeinoministeriö

Itä-Lapissa oli tammi-helmikuussa enemmän työttömiä kuin vuotta aiemmin vastaavana aikana. Muissa Lapin seutukunnissa työttömyys väheni. Tiedot ilmenevät Lapin ely-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Lapissa oli helmikuun lopussa 8 240 työtöntä työnhakijaa, 640 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tilanne kehittyi paremmin kuin koko maassa keskimäärin.

Työttömyys painottuu yli 50-vuotiaisin miehiin. Helmikuun lopussa maakunnan työttömistä miehiä oli yli 5 440 ja naisia 2 800. Työttömistä yli 50-vuotiaita oli 3 550, ja heistä yli 1 500 oli yli 60-vuotiaita. Alle 25-vuotiaita oli 775.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapissa hankalin tilanne Kemijärvellä

Lapissa vaikein tilanne oli Kemijärvellä, jossa 16,8 prosenttia työvoimasta oli työttöminä. Sallassa työttömiä oli 14,2 prosenttia, Savukoskella 15,1, Pelkosenniemellä 10,1 ja Posiolla 15,7 prosenttia työvoimasta. Itä-Lapin viidessä kunnassa oli helmikuun lopussa yhteensä 948 työtöntä. Vuosi sitten samaan aikaan heitä oli 899. Kemijärvellä oli helmikuussa työttöminä 458 ihmistä, Pelkosenniemellä 38, Sallassa 195, Savukoskella 69 ja Posiolla 188.

Työllisyyskatsauksessa todetaan, että Itä-Lappi oli seutukunnista ainoa, jossa työttömyys ei alittanut koronapandemiaa edeltävän vuoden 2020 helmikuun työttömien määrää. Seutukunnan työttömyysprosentti oli 15,5. Suhteellisesti vahvimmin vuoden 2020 helmikuun työttömien määrä alittui Torniolaakson ja Pohjois-Lapin seutukunnissa.

Itä-Lapin viidessä kunnassa oli helmikuun lopussa yhteensä 948 työtöntä.

Matkailun hyvä kausi näkyy osissa Lappia

Koko Lapissa työttömyysprosentti oli 10,3. Seutukunnista paras tilanne oli Tunturi-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Rovaniemellä. Alimmat osuudet olivat Muonion 5,6 prosenttia, Sodankylän 6,1 prosenttia ja Kittilän 6,4 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömiä oli yli viidennes vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

– Matkailun hyvä kausi näkyy työllisyydessä erityisesti Tunturi-Lapin ja Pohjois-Lapin sekä Rovaniemen seutukunnissa, toteaa johtaja Marja Perälä Lapin ely-keskuksesta tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työpaikkojen määrä on vähentynyt Lapissa viime vuoden helmikuusta, mutta avoimia työpaikkoja oli silti edelleen runsaasti, yli 7 000. Helmikuussa niitä ilmoitettiin eniten palvelutyöntekijöille, kuten ravintola- ja suurtaloustyöntekijöille ja tarjoilijoille, ja rakennustyöntekijöille, hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöille, myyjille ja siivoojille.

Kaikkialla Lapissa tehdään töitä työttömyyden vähentämiseksi. Aktivointiasteeseen laskettaviin TE-palveluihin osallistui helmikuun lopussa 3 890 lappilaista. Laajan työttömyyden eli työttömien ja palveluissa olevien henkilöiden yhteismäärä oli 12 130, joka on 585 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Palveluihin osallistuvista 1 420 oli koulutuksessa, joista 840 osallistui työvoimakoulutukseen ja 580 omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuudella tai kotoutumistuella.

Työllistettynä oli yli 1 320 henkilöä, joista yksityissektorilla yli 900, kunnissa ja hyvinvointialueella 410 ja valtiolla 10.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuorotteluvapaasijaisena työskenteli helmikuun lopussa 520 henkilöä, kuntouttavaan työtoimintaan osallistui 310, työnhaku- tai uravalmennukseen 220 ja työ- tai koulutuskokeiluun yli 100 henkilöä. Aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden lisäksi lähes 430 lappilaista osallistui työhönvalmennukseen.

Ilmoita asiavirheestä