Tunnetko luottokortin hyvät ja huonot puolet?

Luottokortin sanotaan usein olevan hyvä renki, mutta huono isäntä. Vertaus kuvastaa osuvasti luottokortin tarjoamia mahdollisuuksia ja siihen liittyviä riskejä. Luottokortti voi olla kätevä ja joustava maksuväline, joka tarjoaa monia etuja, kuten parempaa kuluttajansuojaa, ostoturvaa, vakuutuksia, bonuksia ja matkustamiseen liittyviä etuja. Toisaalta väärissä käsissä kortin käyttäminen voi johtaa ylimalkaiseen kuluttamiseen ja turhiin kuluihin. Tutustu alta luottokortin hyviin ja huonoihin puoliin ja olennaisimpiin asioihin, joihin luottokorttien vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota.

Mitä hyötyä luottokortilla maksamisesta on?

Yksi olennaisimmista luottokortilla maksamisen eduista on parannettu kuluttajansuoja ja ostoturva. Tästä on hyötyä erityisesti silloin, kun teet kalliimpia hankintoja tai ostat tuotteita verkosta. Jos esimerkiksi verkosta tilattu tuote ei koskaan saavu perille tai se rikkoontuu kuljetuksessa, voit kääntyä asiassa luotonmyöntäjän puoleen, jos et pääse sopuun myyjäliikkeen kanssa. Samasta syystä myös lentojen ja matkavarausten maksamiseen suositellaan yleensä luottokorttia.

Luottokortteihin sisältyvä koroton maksuaika mahdollistaa maksuaikojen pidentämisen esimerkiksi 30-45 päivään ostoajankohdasta ja kortista riippuen. Luottokortin käytöstä ei tarvitse maksaa korkoa, kunhan pulittaa koko käytetyn luoton takaisin korottoman maksuajan loppuun mennessä.

Korkotutka.fi:n tekemän vertailun perusteella varsin moniin luottokortteihin sisältyy myös erilaisia vakuutuksia. Korttiin voi kuulua esimerkiksi matkavakuutus, joka saattaa kattaa esimerkiksi sairaustapausten ja matkatapaturmien hoitokuluja, matkatavaroiden katoamisia ja matkojen peruutuksia. Ehtona vakuutuksen voimassaololle on yleensä se, että tietty vähimmäisosuus matkakuluista on maksettu kyseisellä kortilla.

Lisäksi luottokortit voivat tarjota tuoteturvavakuutuksia, jotka suojaavat ostamiasi tuotteita tietyn ajan ostopäivän jälkeen. Kortin mahdollisesti sisältämiä vakuutuksia kannattaa vertailla kotivakuutuksen tai suoraan vakuutusyhtiöstä ostetun matkavakuutuksen ehtoihin.

Joihinkin luottokortteihin voi sisältyä erilaisia bonusohjelmia. Kortin käyttäjät voivat kerätä pisteitä tai saada pienen prosenttiosuuden rahaa takaisin ostoksistaan, mikä voi pitkällä aikavälillä tuoda säästöä. Erilaiset cashback- ja kanta-asiakasohjelmat ovat suosittuja tapoja ansaita lisäetuja jokapäiväisistä ostoksista. Paljon matkustaville henkilöille luottokortit voivat tarjota erityisiä etuja, kuten lentokenttäloungejen käyttöoikeuksia ilman lisäkustannuksia.

Mitkä ovat luottokortin käytön riskit ja huonot puolet?

Jos kulutuskäyttäytyminen on leväperäistä, luottokortin suurin riski on sen käytöstä kertyvät kulut. Mikäli et maksa luottokorttivelkaasi kokonaisuudessaan takaisin eräpäivään mennessä, joudut maksamaan korkoa, joka voi olla korkea. Muutaman kuukauden maksulykkäys ei vielä yleensä aiheuta suuria kuluja. Kustannukset voivat kuitenkin nousta korkeiksi, jos iso määrä korkeakorkoista luottoa on maksamatta kuukaudesta toiseen.

Luottokorttien vuotuiset korot ovat yleensä noin 10-15 prosentin luokkaa, ja korkeimmillaan ne voivat kohota lähelle 20 prosenttia. Koron lisäksi luoton käytöstä voidaan periä tilinhoitomaksu, jonka vuoksi kaikki kulut huomioiva todellinen vuosikorko voi nousta mainittua korkeammaksi.

Kortteihin voi kuulua myös kiinteä kuukausimaksu, joka pitää maksaa, vaikka korttia ei jonain kuukautena käyttäisi lainkaan. Myös käteisen nostaminen luoton puolelta automaatilla tai rahan siirtäminen luottotililtä pankkitilille ovat usein maksullisia toimintoja, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana.

Luottokortin helppokäyttöisyys voi houkutella kuluttamaan enemmän kuin mihin on varaa. Parhaiten luottokortti soveltuu säntillisille rahankäyttäjille, jotka eivät varsinaisesti tarvitse pidempää maksuaikaa tai osamaksumahdollisuutta.

Kun käytetyn luoton maksaa aina kokonaisuudessaan pois korottoman maksuajan loppuun mennessä, kortilla maksamisen eduista voi hyötyä täysin ilman korkokuluja.

Vertaile luottokortteja ja muita rahoituspalveluja: Korkotutka.fi