Paikallisuutiset

Tämä ruoka oli pohjoisen joulupöydän ykkönen ennen kinkkua – "Paistomittari on hyvä kaveri tässä kohdassa"

Joulukinkku tuli poropaistin ohelle joulupöytään vasta viime sotien jälkeen. Kuva: Kati Savukoski / Perinneruokahanke

Perinneruokahanke esittelee tällä kertaa perinteisen poronpaistin.

Joulukinkku on lappilaisessa jouluperinteessä suhteellisen uusi ilmiö.

Lapin ruokia – poroa, lohta ja hillaa -kirja (Suomalainen, Riitta, toim. 1981) kertoo, että esimerkiksi 1920–1940-luvuilla Lapissa ei vielä kinkkua syöty jouluna.

Sitä ennen poromiesperheissä kinkun tilalla oli poronpaisti. Porottomissa perheissä poronpaistin korvasi joko vasikan-, naudan- tai lampaanpaisti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paistin kaveriksi laitettiin perunoita ja juureksia, ne kypsyivät mukavasti samalla pellillä kuin paistikin. Lisäksi tarjolla oli myös suolakalaa.

1950-luvulla olivat jo lanttu- ja porkkanalaatikotkin löytäneet tiensä lappilaiseen joulupöytään.

Poronpaisti kuuluu vielä tänäkin päivänä joulunviettoon perinnettä vaalivissa taloissa, joko kinkun rinnalla tai ilman kinkkua. Ja mikä sen paremmin sopisikaan talviseen juhlapöytään kuin poro.

Seuraavaksi perusohje luullisen paistin kypsentämiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ota noin 3 kilon luullinen poronpaisti sulamaan hyvissä ajoin jääkaappiin, kaksi päivää ennen paistamista.

Nosta paisti huoneenlämpöön ja hiero se kauttaaltaan suolalla. Anna sen "tekeytyä" huoneenlämmössä noin tunti.

Laita uuni lämpenemään noin 130 asteeseen ja paistin odotellessa vuoroaan kuori ja pilko valmiiksi 500 grammaa porkkanoita, yksi iso sipuli ja muutama kokonainen valkosipulin kynsi. Kun uuni alkaa olla halutussa lämpötilassa, kuumenna paistinpannu ja ruskista paisti tilkassa öljyä nopeasti kauttaaltaan.

Nosta paisti riittävän kokoiseen uunivuokaan ja laita uuniin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Noin tunnin paistamisen jälkeen lisää porkkanat ja sipulit ja pari desiä vettä vuokaan. Peitä vuoka foliolla tai kannella. Jatka paistamista 2–4 tuntia, välillä voit tarvittaessa valella paistia paistoliemellä.

Lopullinen paistoaika riippuu siitä, kuinka kypsäksi paistin haluat. Paistomittari on hyvä kaveri tässä kohdassa. Luullisen paistin lämpötilan ollessa noin 70 astetta se on kypsää.

Kun haluttu lämpötila on lähes saavutettu, sammuta uuni, laita vuokaan muutama timjamin oksa ja anna paistin olla vielä hetki uunissa kannella tai foliolla peitettynä.

Paisti on valmis. Paistoliemen voit tarjota sellaisenaan lihan kanssa, tai voit käyttää sen kastikkeen pohjaksi. Hyvä kastike porolle syntyy, kun otat paistolientä pari desiä, lisäät hieman punaviiniä ja mustaherukkahyytelöä ja annat hetken kiehahtaa. Lopuksi suurustat kastikkeen maissijauhoilla.

Paistin voi nauttia perinteisten joulupöydän laatikoiden kera joko lämpimänä tai kylmänä.

Perinneruokahankkeen väki toivottaa makoisaa joulua ja vuodenvaihdetta!

Kirjoittaja on perinneruokahankkeen projektipäällikkö

Lisää aiheesta

Artikkelia päivitetty 28.11.2023 kello 14.11: korjattu sivustouudistuksessa hajonnut kuvan sijoittelu, kirjoittajan nimi ja lisätty linkit jutun loppuun.

Artikkelia korjattu 21.12.2023 kello 17.31: korjattu kirjoitusvirhe sanan kohdassa taivutuksesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä