Paikallisuutiset
Savukosken valtuusto perui vuodeosaston lakkauttamisen – Johtava lääkäri: "Päätös perustui kuulopuheisiin"
Vuodeosaston sulku alkaa maanantaina 5. syyskuuta.
Pelkosenniemen ja Savukosken kunnat ovat kääntyneet vastakkaisille linjoille yhdessä omistamansa Pelkosenniemen vuodeosaston jatkon kanssa. Savukoski haluaa jatkaa toimintaa, Pelkosenniemi ei.
Osaston lakkauttaminen vaatisi yksimielisen päätöksen, joten periaatteessa sen toiminta jatkuu. Käytännössä osastolla alkaa maanantaina 5. syyskuuta sulku, koska sinne ei ole saatu rekrytoitua tarpeeksi hoitajia. Sulun kestosta ei ole tietoa. Vuodeosaston potilaat hoidetaan Sodankylän vuodeosastolla, jonka kanssa kansanterveystyön kuntayhtymällä on tästä sopimus. Terveyskeskuksen muu toiminta jatkuu ennallaan.
"Laskelmia ei ole toimitettu"
Savukosken valtuusto perui yksimielisesti maanantaina 29. elokuuta viime joulukuisen päätöksensä vuodeosaston lakkauttamisesta.
Perusteluina se esitti, että kunnanhallitukselle ja valtuustolle on annettu vajaat tiedot vuodeosaston lopettamisen taloudellisista vaikutuksista. Sen mukaan laskelmista puuttuvat kotisairaalan ja Sodankylän vuodeosasto Sopukan menot sekä muualta tulevien vuodeosastoasiakkaiden tulot. Lisäksi valtuuston mukaan vuodeosastosta on muodostunut muualta tulevien asiakkaiden erittäin tärkeä sijoituspaikka.
Valtuusto päätti myös esittää kansanterveystyön kuntayhtymälle, että kotisairaalan perustamista tulee selvittää.
Savukosken kunnanjohtaja Eeva-Maria Maijala toteaa, että kuntaan ei ole toimitettu pyynnöistä huolimatta talouslaskelmia lakkauttamisen vaikutuksista.
– Osaston lakkauttaminen olisi lainvastaista, koska joulukuisesta valtuuston päätöksestä on valitettu ja kunnanhallitus on laittanut päätöksen sen takia toimeenpanokieltoon helmikuussa. Tämä on ollut siitä lähtien selvää, Maijala painottaa.
Hän pitää viime joulukuista lakkauttamispäätöstä heikosti valmisteltuna. Kunnanjohtaja myös arvioi, että kun monet kunnat ovat lakkauttaneet vuodeosastojaan ja paikoista on pulaa, osastolle tulee vielä runsaasti käyttöä sen jälkeen, kun terveyspalvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle vuoden alusta.
"Tilanne on täysi katastrofi"
Pelkosenniemen johtava lääkäri Veli-Matti Varmo toivoo käytännön työn kannalta, että kunnat tekevät yhtenevän, lukuihin perustuvan päätöksen palveluiden järjestämisestä ja rahoituksesta.
Hänen mukaansa Savukosken valtuuston päätöksen kanssa ollaan mahdottoman tehtävän edessä. Varmo sanoo suoraan, että tilanne on täysi katastrofi.
– Omistajakunnilla on eri päätökset, jolloin emme pysty toteuttamaan kumpaakaan, ei vuodeosastoa eikä kotisairaalaa.
Hän toteaa, että nykyisten toimintojen ylläpitämiseen ja sen lisäksi kotisairaalan perustamiseen ei yksinkertaisesti ole hoitajia eikä rahaa.
Ensi vuoden alusta tulee voimaan uusi vanhuspalvelulaki, jonka mukaan kaikissa kunnissa on oltava tarjolla ympärivuorokautista kotihoitoa. Kotisairaala täyttäisi lain vaatimuksen.
Varmon mukaan Savukosken valtuuston perustelut toiminnan jatkamiselle ovat täysin virheelliset.
– Savukosken valtuuston päätökset perustuvat itse omasta päästä keksittyihin perusteisiin, kuulopuheisiin ja uskomuksiin, jotka eivät pidä paikkaansa. Se on tässä ongelma. Olemme toimittaneet Savukosken kunnanjohtajalle ja valtuustolle tilastot ja tiedot taloudellisista vaikutuksista, mutta ne eivät kelpaa heille, Varmo lataa.
– Vuodeosasto ei ole 12-paikkainen vaan 8-paikkainen, ja näiden paikkojen käyttöaste on alle 70 prosenttia. Osasto ei ole täynnä.
Epäluottamuksen osoitus
Savukosken valtuuston mukaan ulkopaikkakuntalaisten hoito vuodeosastolla tuo toimintaan paljon tuloja. Varmo myöntää, että talousluvut eivät ole niin synkät kuin viime vuoden lopulla arvioitiin, mutta rahasammosta ei ole kyse. Hän laskee, että kesäkuun loppuun mennessä ulkopaikkakuntalaisten maksuista kertyi 80 000 euroa.
– Nämä eivät ole mielipideasioita. Meillä on tilastot ja faktat, ja olemme ne antaneet käyttöön, Varmo painottaa.
Hän pitää Savukosken valtuuston esittelytekstin perusteluja ja päätöstä suurena epäluottamuksen osoituksena kansanterveystyön kuntayhtymän toimivaa johtoa kohtaan.
– Kuntalaiset ovat minut varmasti moneen kertaan haukkuneet, kun kehtaan esittää osaston lakkauttamista, mutta kun osaston oma käyttö on keskimäärin alle kaksi potilasta, vanhuspalvelulain pian vaatima ympärivuorokautinen kotipalvelu puuttuu ja osaston täyttöaste on alle 70 prosenttia, niin osaston säilyttäminen vain ei ole järkevää eikä talouden ja hoitajaresurssien puolesta mahdollista. Jos tilanne olisi toinen, olisimme itse esittäneet toiminnan jatkamista.
Seitsemän hoitajan vaje
Varmon mukaan nykyinen henkilökunta riittäisi käynnistämään kotisairaalatoiminnan kahdessa vuorossa. Yövuoroa varten tarvittaisiin useita hoitajia lisää.
Julkisessa keskustelussa puhutaan paljon päivystystysten ruuhkista ja jatkohoitopaikkojen puutteesta. Ongelma on suuri myös Rovaniemellä.
– Se johtuu enemmän hoitajapulasta. Olemme kysyneet Rovaniemeltä, miksi meidän osastomme ei täyty heidän potilaistaan, mutta emme ole saaneet vastausta, Varmo sanoo.
Hän ei pidä realistisena ajatusta, että hyvinvointialueeseen siirryttyä Rovaniemeltä lähetettäisiin suuri määrä potilaita 130 kilometrin päähän Pelkosenniemelle.
Kansanterveystyön kuntayhtymässä on tällä hetkellä seitsemän hoitajan vaje. Kevääseen asti kunnassa ei ole ollut ongelmia hoitajien saamisessa.
Savukosken kunnanjohtaja Eeva-Maria Maijalan mukaan on selvää, että hoitajat eivät ole halunneet hakeutua töihin paikkaan, joka on ollut määrä lakkauttaa lähiaikoina.
Johtava lääkäri arvioi, että rekrytointiongelmat johtuvat epävarmasta tilanteesta.
Pelkosenniemen-Savukosken kansanterveystyön kuntayhtymän hallitus pitää kokouksensa ja käsittelee muun muassa vuodeosastoasiaa maanantaina 5. syyskuuta.
Vuodeosasto
Pelkosenniemen ja Savukosken valtuustot päättivät vuodeosaston lakkauttamisesta ja kotisairaalan perustamisesta viime joulun alla kansanterveystyön kuntayhtymän talousarvioita hyväksyessään. Vuodeosaston toiminnan oli tarkoitus päättyä kesäkuussa.
Savukosken kunnanhallitus laittoi päätöksen toimeenpanokieltoon helmikuussa, koska päätöksestä oli valitettu Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Pelkosenniemellä kuntalaiset ovat vastustaneet voimakkaasti lakkauttamista muun muassa kansalaisadressilla.