Paikallisuutiset

Sallan lukioon mahdollisuus kaksoistutkintoon – opiskelijamäärä kasvaa yli kaksinkertaiseksi

Suunniteltuja yhteistyöaloja ovat esimerkiksi hoito-, matkailu-, ravintola- ja luonnontuotealat. Tarjolla on myös korkeakouluopintoja.

Sallan kunta jatkaa lukionsa kehittämistä. Lukioon otetaan tulevina vuosina entistä enemmän ulkomaalaisia opiskelijoita, ja tavoitteena on yhteistyö ammatillisen koulutuksen, korkeakoulujen ja yritysten kanssa.

Hyvinvointipalvelulautakunta hyväksyi kokouksessaan 26. huhtikuuta esityksen, jonka mukaan lukion kaikki 50 aloituspaikkaa täytetään asteittain tulevan kolmen vuoden aikana.

Kasvu on huomattava, sillä nyt lukiossa on kolmella vuosikurssilla yhteensä noin 60 opiskelijaa. Kunta remontoi viime vuonna lukiolle uutta vastaavat, laajat tilat erilliseen rakennukseen ala- ja yläkoulun viereen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tavoitteena on, että opiskelijat voisivat jo ensi syksystä lähtien suorittaa lukio-opintojen kanssa yhtä aikaa ammattiopintoja. Suunniteltuja yhteistyöaloja ovat esimerkiksi hoito-, matkailu-, ravintola- ja luonnontuotealat.

Toiminnan laajentaminen on merkittävä parannus koulutusmahdollisuuksiin, koska lukio on Sallassa ainoa toisen asteen oppilaitos. Sallan kunta kulkee asiassa vastavirtaan, sillä yleisemmin pienten paikkakuntien opiskelumahdollisuudet heikkenevät.

Kunta on käynnistänyt yhteistyön Lapin yliopiston, Helsingin yliopiston Värriön tutkimusaseman ja ammatillisen koulutuksen järjestäjä Lappian kanssa. Suunnitelman mukaan opiskelija voisi halutessaan suorittaa lukion aikana myös korkeakouluopintoja.

Myös oppisopimustoimintaa kehitetään. Kunta pitää sitä hyvänä asiana sekä ulkomaalaisten kotouttamisessa että työvoimapulan ratkaisemisessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Kaikki eivät ole valmiita maailmalle"

Sallan lukion rehtori Leena Hautajärvi kertoo tärkeäksi tavoitteeksi, että mahdollisimman moni sallalainen nuori voisi halutessaan jatkaa yläkoulun jälkeen opiskelua kotipaikkakunnalla.

– Ammatillisessa koulutuksessa on nykyisin paljon itseohjautuvuutta, joka on vaativaa monille 15–16-vuotiaille. Kaikki eivät ole valmiita lähtemään maailmalle siinä iässä. Tarkoitus on, että jopa 70–80 prosenttia nuoristamme voisi jatkaa opiskelua yläkoulun jälkeen Sallassa, Hautajärvi kertoo.

Tavoite on, että erilaisia opintoja voi halutessaan yhdistellä joustavasti.

– Meillä voi suorittaa myös vain ammattiopintoja ja niihin kuuluvia sivistäviä opintoja, lukion koko oppimäärää ei tarvitse suorittaa. Kesäaikaan voi esimerkiksi olla töissä oppisopimuskoulutuksessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rehtori toteaa, että Sallan lukion ammatillisiin opintoihin haetaan tulevaisuudessa todennäköisesti jatkuvassa haussa, eli haku on avoin milloin vain.

– Emme halua, että opiskelijat uupuvat, joten opintoihin on tarkoitus varata 3,5–4 vuotta, jos opiskelija suorittaa lukion oppimäärän lisäksi muita opintoja.

Paikkakuntalaisten ja ulkomaalaisten opiskelijoiden lisäksi Sallan lukion ovet ovat avoinna myös muilta paikkakunnilta tuleville suomalaisille opiskelijoille.

Opettajia voidaan palkata lisää

Kunnan mukaan tavoitteena on luoda Sallaan älykkään erikoistumisen monitieteinen ekosysteemi. Tämä tarkoittaa sitä, että alue tunnistaa omat vahvuutensa ja kehittää niitä. Salla haluaa edistää tulevaisuuden sivistyskunnan kehittämistä ja vastata valtakunnalliseen työvoimapulaan.

Hyvinvointilautakunta hyväksyi suunnitelmat kokouksessaan, ja se päätti myös aloittaa sivistyspalveluiden strategian laatimisen tuleville vuosille.

Lautakunta päätti, että opiskelijamäärän lisääntyminen otetaan huomioon opettajien rekrytoinnissa, eli opettajia palkataan tarvittaessa lisää. Sallan lukion talousarviota tarkennetaan syksyllä 2022 opiskelijamäärän mukaan. Jos opiskelijoita on tulevana syksynä yli 25, lukio siirtyy kaksisarjaiseksi.

Suomen kielen opettamista laajennetaan myös ammattikoulutukseen, koska kielen oppiminen on tärkeää ulkomaalaisten opiskelijoiden yhteiskuntaan kiinnittymisessä.

Valtionosuudet 14 400 euroa opiskelijaa kohden

Sallan lukio muutettiin vuonna 2007 kansainväliseksi lukioksi, ja lukioon on siitä lähtien tullut opiskelijoita Venäjältä ja muistakin maista. Tämä on ollut sille merkittävää, sillä suurempi oppilasmäärä pitää oppilaitoksen elinvoimaisempana. Myös jotkin muut lukiot ovat aloittaneet Suomessa vastaavanlaisen toiminnan.

Myös vuonna 2010 toimintansa aloittanut Sallan kesälukio on ollut tärkeä lukion kehittämisessä. Kansalaisopisto järjestää tulevana kesänä kaksi maksullista kesälukiota.

Viime vuonna kunta aloitti yhteistyön yrittäjä Peter Vesterbackan Finest Future - yrityksen kanssa, jotta Sallaan saataisiin lisää opiskelijoita.

Kunnat rahoittavat lukioiden toiminnan valtionosuuksilla ja omilla rahoillaan.

Sallan kunta saa valtionosuusrahoitusta hieman alle 14 400 euroa jokaista lukio-opiskelijaa kohden vuonna 2022.

Neuvottelut eri yhteistyötahojen kanssa jatkuvat, ja tulevista opiskelumahdollisuuksista on tarkoitus kertoa lisää Hehku-tapahtumassa Sallassa reilun viikon päästä.

Sallan lukioon tulee lisää opiskeluvalikoimaa. Kuvassa lukion toisen vuosikurssin opiskelijoita englannin kielen tunnilla helmikuussa 2022.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä