Paikallisuutiset
Resepti: Osin unohdettu herkku perunasanki otettiin mukaan porotöihin ja puusavotoille – nuoret kokeilivat perinteistä annosta
Perunasanki on perinteikäs sallalainen piiras.
Poron sydämestä puhuttaessa ihmiset useimmiten ajattelevat kuivalihaa. Sydämestä voi silti tehdä paljon muutakin.
Perinneruokahankkeen yksi tavoitteista on nuorison saattaminen perinneruokien pariin. Sitä on toteutettu kiertämällä Itä-Lapin kuntayhtymän alueen koulujen kotitaloustunneilla sekä kesän 2022 aikana toteutetulla Summer Bash -kiertueella. Nuorten kanssa on valmistettu modernia ruokaa alueen perinteisistä raaka-aineista.
Ajatuksena on saada nuoret innostumaan näistä nykyään vähemmän käytetyistä, mutta loistavista raaka-aineista helposti toteutettavilla resepteillä. Tunneilla on valmistettu muun muassa veritortilla chipsejä ja kuusenkerkkädippiä.
Summer Bash -kiertueella taas valmistettiin hodareita poronverimakkaralla ja puolukka"ketsupilla".
Viime talvena osallistuimme Nuorten kokkikouluun Savukoskella. Ennakkoon saimme kuulla, että paikallinen kokkaava nuoriso on varsin valveutunutta ja osaavaa, joten siltä pohjalta suunnittelimme hieman vaativamman menun.
Paikan päällä odotti pieni yllätys, kun tämä taidokas kokkijengi olikin jäänyt kotiin ja tilalla oli iloinen joukko 7–12-vuotiaita tulevia gourmetkokkeja.
Asenne on se mikä ratkaisee, ja joukkomme suoriutui kokkailutehtävistä kuitenkin vallan hyvin – lisäksi ruoka upposi nälkäisiin suihin viimeistä pisaraa myöten.
Pääruokana nuorten kokkikoulussa oli sydän-pekonikäristystä, miniperunasanki ja puolukkariite.
Pekoni antaa mukavasti pyöreyttä sydänkäristykselle ja puolukkahillon tilalla hienorakenteisempi puolukkariite toimii perinteisenä makuparina porolle. Miniperunasanki taas ammentaa ajatuksia vanhoilta ajoilta.
Lue myös:
Maistuisiko modernisoitu kuivalihavelli? – tällä sopalla heinänteko sujui Lapissa entisaikaan
Sallalainen piiras
Peruna- tai naurissanki on perinteikäs sallalainen iso piiras, joka valmistettiin samaan tapaan kuin karjalanpiirakka ruistaikinasta ja täytteestä. Ohjeita perinteisen sankin valmistamiseen löytyy muun muassa Sallalaisia Perinneruokia -vihkosta, jonka ovat koonneet sallalaiset oppilaat 1990-luvulla.
Sanki tuntuu olevan osin unohdettukin herkku. Jotkut sen silti vielä muistavat, ja heiltä olen kuullut, kuinka niitä valmistettiin isot määrät kerralla, ja niitä otettiin mukaan poromettään tai puusavotoille. Siinähän oli kätevästi muusi käristykselle mukana.
Nuorten kokkikoulussa mukailtiin tätä perinteistä piirasta tekemällä siitä miniversio, joka sopii mukavasti lautasannokseen.
Ohessa reseptit tähän loistavaan ruokalajiin, joka nyt jo tiettävästi maistuu myös nuoremmalle väelle. Ruoka on suhteellisen helppo valmistaa, mutta vaatii hieman enemmän aikaa. Tästä syystä sanoisin, että kyseessä on vapaapäivän herkkuhetki paikallisista raaka-aineista.
Resepti
Sydän-pekonikäristys
1 kg poron sydäntä
1 pkt pekonia
1 sipuli
30 g voita
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
Leikkaa sipuli ja pekoni hienoksi. Sulata voi pannulla ja kuullota sipulit hissukseen pehmeäksi. Paista hienonnettu pekoni nopeasti kuumalla pannulla. Ruskista sydänkäristys nopeasti kuumalla pannulla. Laita sydänkäristys pataan sipulin ja pekonin kanssa. Tarjoile perunasankin ja puolukkariitteen kanssa.
Puolukkariite
225 g jäisiä puolukoita
1 dl vettä
1/2 dl sokeria
Mittaa pieneen kattilaan vesi ja sokeri, keitä muutama minuutti. Nosta seos jäähtymään. Sekoita sauvasekoittimella korkeassa astiassa jäiset puolukat ja sokeriliemi. Lusikoi seos tarjoiluastiaan.
Perunasanki
Sanki koostuu pohjataikinasta sekä perunamuusitäytteestä. Aloita valmistamalla jämäkkä perunamuusi.
Perunamuusi
Reilu 1 kg jauhoisia perunoita, esim. lapin puikula
25 g voita
1 dl punaista maitoa lämmitettynä
Kuori ja keitä perunat suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitinvesi pois kun perunat ovat kypsiä. Muussaa perunat, lisää voi nokareina ja maito.
Piirakkapohjat
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl vettä
0,5 rkl öljyä
Valmista taikina sekoittamalla kylmään veteen muut ainekset, paitsi öljy. Sekoita käsin vaivaten viimeiseksi joukkoon öljy. Taikinan tulee olla kiinteää ja sitkeää.
Leivo taikinasta tanko. Jaa se 12 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja taputtele pallot tasaisiksi. Lado päällekkäin ja peitä kelmulla kuivumisen estämiseksi. Kauli pohjat piirakkapulikalla ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi. Kokoa kuoret pinoon, ripottele väliin jauhoja ja peitä kelmulla. Asettele kuoret esim. muffinsivuoan koloihin tai tee kuten karjalanpiirakka. Annostele muusia noin 4 rkl / taikinakuori. Rypytä kuoren reunat osittain muusin päälle. Paista 250 asteessa. Voitele perunasankit voisulalla.
Kati Savukoski
Kirjoittaja on Perinneruokahankkeen projektipäällikkö.
Opas julki syksyllä
Tämä on toistaiseksi viimeinen Koti-Lapissa julkaistava Perinneruokahankkeen resepti. Tämä ja paljon muita reseptejä, perinteisistä moderneihin, löytyy Perinneruokia Porosta -oppaasta, joka julkaistaan piakkoin hankkeen voimin.
Oppaan virallinen julkistaminen on 22. syyskuuta 2022 hankkeen loppuseminaarissa Savukoskella.
Hanke päättyy lokakuussa. Perinneruokahanke keräsi ja taltioi Itä-Lapin alueella perinneruokatietoutta ja siihen liittyviä tarinoita. Hanketta koordinoi Itä-Lapin kuntayhtymä ja sitä ovat rahoittaneet Lapin ely-keskus, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Sen kokonaisbudjetti oli noin 173 000 euroa. Lisätietoa hankkeesta ja sen tuloksista saa: kati.savukoski@italappi.fi tai p. 040 732 7557.
Artikkelia päivitetty 28.11.2023 kello 13.47: korjattu sivustouudistuksessa hajonnut kuvan sijoittelu ja lisätty linkit jutun loppuun.