Mielipiteet
Puheenvuoro: Meillä ei ole enää varaa menettää ainoatakaan paikallislehteä
Kirjoittajan mielestä Posti on kupannut lehdistöä ja jättää sen nyt tyhjän päälle.
Itä-Lapin kunnat – Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski – reagoivat nopeasti Posti Group Oyj:n tiedottamiin suunnitelmiin lopettaa ilmaisjakelulehtien, kuten Koti-Lapin, jakelu.
Sattumaa tai ei. Posti tiedotti sanomalehtijakelun suunnitelmistaan, kun edellisiltana Ylen MOT oli kertonut jäävänsä kesätauolle. MOT kokosi viisi vuotta sitten kokonaisuuden nimeltään Mihin katosivat Postin miljoonat. Se on katsottavissa ja käsikirjoitus luettavissa edelleen Yle Areenassa.
Postilain muutos on otettava välittömästi lakivaliokuntaan.
Posti lakkauttaa kaupunkilehtien ja muiden ilmaisjakelulehtien jakelun ensi vuoden alusta. Sattumaa tai ei: samaan aikaan paikallislehdille on tullut yksittäisiä tietoja Postin rajuista, jopa 130 prosentin jakeluhintojen korotuksista ensi vuodelle.
Sanomalehtien valtion jakelutuen ulkopuolelle jäivät hiljattain lakia säätäessä kaikki alle kolme kertaa viikossa ilmestyvät lehdet. Posti Group Oyj:n suunnitelmat ja toimet ovat suuremmat, miltä ne näyttävät. Ne kohdistuvat suoraan ja välillisesti koko maassa liki kaikkiin, noin 140:een alle kolme kertaa viikossa ilmestyvään tilattavaan ja ilmaisjakeluna jaettavaan paikallislehteen.
Se on yli puolet koko maamme vastuulliseen journalismiin sitoutuneista sanomalehdistä.
Moni näistä lehdistä on jo ennestään joutunut vähentämään ilmestymiskertoja, sivumääriä, henkilöstöä ja osa todennäköisesti lakkauttaa lehden kokonaan. Tilanne on alueellisesti vielä synkempi. Jakelutuen ulkopuolella olevat paikallislehdet ilmestyvät ja niiden toimitukset ovat maaseudulla, missä muita jakeluvaihtoehtoja ei juuri ole.
Samalla maakuntalehdet ovat vetäytynet toimituksineen ja yhä enemmän sisältöineen kasvukeskuksiin. Samoin Yle.
Itä-Lapin kunnat vaativat kuntayhtymänsä johdolla Postia perumaan suunnitelmansa ja Postilain välitöntä muuttamista niin, että jakeluen saavat jakelutavasta riippumatta kaikki yksi- ja kaksipäiväiset paikallislehdet. Viipymättä siksi, että lehtitaloissa ei voida jäädä odottamaan Postin päätöksiä. Päätöksiä tulevaisuudesta tehdään lehdissä kiireellä kesälomien jälkeen. Vaihtoehdoista jokainen merkitsee vastuullisen tiedonvälityksen, demokratian ja kriisiajan kansallisen turvallisuuden heikentymistä.
Käytännössä ehtiäkseen lain muutos on otettava välittömästi lakivaliokunnan käsittelyyn ja päätettäväksi eduskuntaan nyt ennen kevätistuntokauden loppua.
Tiedot Postin jakeluhintojen kovista korotuksista merkitsevät sitä, että myös ne olisi kokonaan jäädytettävä.
Meillä ei ole varaa enää menettää ainoatakaan paikallislehteä. Ei myöskään koko maan kattavaa jakeluverkostoa. Pikemminkin päinvastoin. Eikä vähiten Venäjän sodan ja sähköisen median uskottavuuskriisin vuoksi.
Valtion omistajaohjaus on ensin ronskilla otteilla pelastanut Posti Group Oyj:n tappioita sen paetessa epäonnistuneista Baltian ja Venäjän jakelun ja logistiikan liiketoimista. Nyt omistajaohjaus runnaa ronskilla otteella yhtiötä myytäväksi. Posti on imenyt yli vuosikymmenen ajan niin isoilta kuin pieniltä lehdiltä taloudelliset resurssit, jotka olisi kipeästi tarvittu lehtien verkkotoimintojen kehittämiseen.
Sen korjaaminen on toisen tarinan aihe. Kunhan ensin saadaan edes turvattua lehtien olemassaolo. Kuntayhtymä sanoo laajasti eri päättäjille jaetussa kannanotossaan Postin vetäytyvän yhteiskuntavastuustaan ja muistuttaa myös valtiota Suomen sivistyksen vuoden 2024 merkkivuodesta.
Ehkä MOT jatkaa palattuaan kesälomalta Postin Group Oy:n tarinaa siitä mihin se jäi.
Sami Kasurinen
Kirjoittaja on eläkkeellä oleva päätoimittaja.
Tekstiä muokattu 11.6.2024 kello 19.30: lisätty kuva.