Paikallisuutiset

Näin vältät yleisimmät mokat joulukukkien hoidossa – mukana myös ohje kukkivaan jäälyhtyyn

Joulukukkia ei kannata kuljettaa kotiin pakkaamattomina. Kuva: Sini Sulkakoski

Palellutatko joulutähden pilalle? Kaipaatko asetteluvinkkejä tai muita ohjeita?

Biolan vääntää tiedotteessaan rautalangasta, miten joulukukkien kanssa kannattaa toimia. Kun ”välttää muutamat vaaran paikat, joulukukkien hoito on helppoa”.

Kuljetus kaupasta kotiin on ensimmäinen riski joulukukkien menestymiselle. Yhä enemmän kukkia myydään marketeissa, joissa kukkien pakkaaminen jää ostajan vastuulle. Kiusaus on suuri kiikuttaa kasvi muiden ostosten lomassa pakkaamatta autoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

− Joulutähti ja joulukaktus ovat kaikkein herkimmät kylmälle ja vedolle. Niitä ei koskaan saa kuljettaa pakkaamatta, eikä niitä saa pakattunakaan jättää autoon. Joulukaktus tiputtaa nuppunsa, joulutähti nuupahtaa helposti kylmässä. Joulukukista hyasintti, sypressi ja tulppaani sietävät parhaiten kylmää, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula tiedotteessa.

Sipulikukat, kuten hyasintti, ritarinkukka ja tulppaani, viihtyvät normaalia huonelämpötilaa viileämmässä. Lämpimässä kukinta on nopeasti ohi ja sipulikukat kasvattavat myös suhteettoman pitkän varren.

Myös atsalea, jouluruusu ja syklaami nuupahtavat helposti lämpimässä. Siksi näitä kasveja ei kannata laittaa lähelle takkaa, lämpöpumppua tai patteria, tiedotteessa paimennetaan.

− Lämmön lisäksi myös liika kastelu aiheuttaa sipulikukkien varren venymistä. Pitkä kukkavarsi voi katketa tai kaataa koko kasvin kumoon. Venähtänyt varsi kannattaakin leikata ajoissa maljakkoon. Hyasintti ja ritarinkukka jatkavat kukintaansa leikkokukkanakin, vinkkaa Kerttula.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viileässä viihtyvien sipulikukkien kukintaa voi pidentää viemällä ne yöksi viileään eteiseen tai jääkaappiin.

− Joulukukista voi pakkasella nauttia todella pitkään, jos auenneista joulukukista askartelee jäälyhtyjä. Leikkotulppaanit sekä hyasintin ja jouluruusun kukat jäätyvät kauniisti ja ihastuttavat niin päivällä kuin kynttilän valossakin, Kerttula neuvoo.

Harvalle tulee mieleen, että jouluomenat voivat olla syynä joulunajan kukkien nopeaan lakastumiseen. Kypsät hedelmät erittävät huoneilmaan etyleeniä, joka saa monet kukat vanhenemaan nopeasti.

Jouluomenat kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauaksi joulukukista, jotta kukinta jatkuisi pitkään. Siksi myöskään kukka-asetelmissa ei kannata käyttää hedelmiä koristeena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fakta

Näin teet kukkivan jäälyhdyn

Kiinnitä kukkien varret läpinäkyvällä teipillä kuivan ämpärin reunaan kukinnot alaspäin.

Lisää ämpäriin kylmää vettä ja nosta ulos.

Lyhty jäätyy 10 pakkasasteessa noin vuorokaudessa.

Ota ämpäri hetkeksi sisälle, jotta lyhty irtoaa helpommin.

Kumoa lyhty varovasti ja riko ämpärin pohjalle tullut ohut jääkerros.

Kaada jäätymätön vesi pois.

Vie lyhty ulos pakkaseen ja nauti kukinnasta.

Joulukukkia ei kannata heittää loppiaisena kompostiin, vaan niiden kasvatusta voi jatkaa ruukkukasvina. Usein joulukoreissa on joulukukkien lisäksi myös viherkasveja, jotka kannattaa ottaa talteen.

Joulukaktus viihtyy huonekasvina ja on suhteellisen helppo kukittaa uudelleen seuraavina vuosina. Myös joulutähden värittyneet ylälehdet säilyvät jopa kuukausia ja sen jälkeenkin joulutähteä voi kasvattaa viherkasvina. Jouluruusun voi puolestaan istuttaa keväällä puutarhaan.

Kuusi vinkkiä, joilla nautit joulukukista pidempään

1. Älä kuljeta joulukukkia kaupasta kotiin pakkaamattomina.

2. Varo etyleeniä − sijoita kukat kauaksi hedelmistä.

3. Älä laita kukkia takan tai muun lämmönlähteen viereen.

4. Kastele sipulikukkia maltilla, etteivät varret veny.

5. Hyödynnä avonaiset kukinnot jäälyhdyissä.

6. Istuta jouluasetelmista viherkasvit ruukkuihin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä