Paikallisuutiset
Monacon ruhtinas Albert vieraili Sallassa
Monacon ruhtinas Albert II vieraili tiistaina Sallassa Helsingin yliopiston Värriön tutkimusasemalla.
Värriön luonnonpuistossa tiettömän taipaleen takana sijaitseva tutkimusasema sai siniverisiä vieraita alkuviikosta, kun Monacon ruhtinas Albert II seurueineen vieraili Helsingin yliopiston Värriön tutkimusasemalla
Ruhtinas oli tiistaina vierailemassa Helsingin yliopiston ja Lapin yliopiston Rovaniemen Arktikumissa järjestämässä keskustelutilaisuudessa, jossa puhuttiin kansainvälisestä tutkimusyhteistyöstä ja arktisen alueen tutkimuksesta.
Sieltä ruhtinas suuntasi Sallan rajamaille tutustumaan Helsingin yliopiston Värriön tutkimusasemalle.
Vierailuun osallistuivat ruhtinaan ja aseman väen lisäksi muun muassa Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen, dosentti Hanna Lappalainen, professori Jaana Bäck sekä ympäristövaikuttaja ja poliitiikassa mukana ollut sodankyläläinen Riikka Karppinen.
Ruhtinas vaikuttui asemasta
Vieraille esiteltiin muun muassa Värriön SMEAR-asemalla tehtävää huippututkimusta. Lisäksi päivän aikana keskusteltiin arktisen alueen ilmastonmuutoksesta, luonnon monimuotoisuudesta ja pohjoisten tutkimusasemien lisääntyneestä merkityksestä muuttuneessa maailmantilanteessa.
– Keskustelimme tieteestä, tutkimuksesta, ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta. Albert on itse ollut kovin kiinnostunut näistä aiheista, Värriön tutkimusaseman johtaja, professori Mikko Sipilä kertoi vierailun jälkeen Koti-Lapille.
Keskustelussa käsiteltiin myös nykyistä maailmanpoliittista tilannetta, jossa yhteistyö Venäjän suuntaan on poikki, eikä maasta saada enää tutkimusdataa.
Venäjän hallussa on suunnilleen puolet arktisesta alueesta, joten arktista mittausdataa puuttuu tuhansia kilometrejä.
– Mehän olemme läntisen maailman itäisin tutkimusasema, joka tällä tasolla mittaa ilmakehää, ilmstoa ja biodiversiteettiä. Se nostaa meidän asemamme ja kaikkien Lapin tutkimusasemien merkitystä valtavasti.
Sipilälle jäi vaikutelma, että ruhtinas oli vaikuttunut näkemästään ja tyytyväinen keskusteluihin asemalla. Luonnonpuiston ympäröimä tutkimusasema itsessään on erikoisuus.
– Hienot metsät ja maisemat tekivät luonnollisesti vaikutuksen. Oli oikein hyvähenkinen ja sellainen välitön tapaaminen.
Albert II:n säätiö on tukenut Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskusta rahoittamalla kansainvälisiä tutkimusprojekteja ja arktista yhteistyötä. Vierailulla oli mukana myös ruhtinaan säätiön edustus.
Tutkimusasemalle ei vie kunnollista tietä, eikä luonnonpuistossa muutenkaan saisi liikkua moottoriajoneuvolla ilman erikseen hankittua lupaa. Joutuiko ruhtinas patikoimaan muutaman kilometrin matkan Ainijärven suunnalta asemalle?
– Pääsi perille asti, aseman johtaja Sipilä vastasi.
Sallan luontohyvitys ja ympäristökampanjat saivat kiitosta
Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen esitteli vierailijoille Sallan kunnan toimintaa ja ympäristöasioita.
Erityisesti tuore kansallispuisto, Save Salla -mainoskampanja ja Sallan luontohyvitys -kampanja herättivät ruhtinaan kiinnostuksen.
Viimeksi mainitussa Luonnonperintösäätiö ja Sallan matkailu tarjoavat ihmisille ja yrityksille mahdollisuuden hyvittää matkailun jalanjälkeä ja päästöjä osallistumalla rahallisesti luonnonsuojelualueen hankintaan.
– Hän piti näitä hyvinä avauksina ja arvosti tällaista toimintaa, Sipilä referoi.
Mukana ympäristönsuojelussa
Ruhtinas Albert II (Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi, s. 1958) on Monacon hallitsija. Hän on edellisen ruhtinaan Rainier III:n ja hänen vaimonsa Grace Kellyn toinen lapsi ja ainoa poika. Hänestä tuli ruhtinas isänsä kuoltua vuonna 2005.
Albert II on osallistunut rattikelkkailuun vuosien 1988, 1992, 1994, 1998 ja 2002 talviolympialaisissa ja on kansainvälisen olympiakomitean jäsen.
Sallan Värriö ei ollut Albert II:n uran pohjoisin vierailukohde, sillä vuonna 2006 hän vieraili retkikunnan kanssa pohjoisnavalla.
Hän on ollut koko hallitsijauransa ajan kiinnostunut ympäristöasioista ja pyrkinyt tukemaan ympäristöjärjestöjen toimintaa. Ruhtinas on vaikuttanut erityisesti mertensuojelun parissa.