Paikallisuutiset

Maukasta lähiruokaa mateesta miesten kokkauskurssilla

Mateen nylkemisen kimpussa häärivät kurssilaiset Pekka Puikko ja Hannu Ojamaa. Kuva: Anneli Salmela

Kemijärven kansalaisopiston miesten ruokakurssilla tehtiin madekeiton lisäksi myös muita ruokia. Jutussa mukana muutama resepti.

Made, latinankieliseltä nimeltään Lota lota, on viileissä vesissä viihtyvä turskansukuinen kala.

Madetta pyydetään yleensä talviaikaan joulukuusta maaliskuuhun. Madetta voi pyytää koukuilla, verkoilla tai putkirysällä.

Putkirysän kimpussa häärivät kylmässä pakkassäässä esimerkiksi kotitarvekalastajat Simo Talvensaari ja Ilkka Korkalo. Kemijoen Vuostimon kohdalla on syvää vettä ja saaliiksi on tarjolla lähinnä haukea ja ahventa mutta tällä kertaa myös madetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olisiko tässä suurin made ollut reilun kolmen kiloinen? miehet arvioivat.

Ennen ruuaksi valmistamista made yleensä nyljetään, toisin sanoen nahka poistetaan. Kaikki mateen valmistustavat eivät vaadi nylkemistä, sillä nahka säilyttää makuaineita ja pitää kalan koossa kypsymisen ajan.

Made on monikäyttöinen kala, josta voi valmistaa muun muassa madekeittoa, -muhennosta tai -pyöryköitä.

Tiesitkö muuten, että made on myös herkullinen savustettuna? Savustusta varten mateesta poistetaan pintalima kaapimalla, suolistetaan ja pestään puhtaaksi. Maksa otetaan talteen. Suolauksen voi tehdä kuivasuolauksena tai liuossuolauksena. Savustus suoritetaan normaaliin tapaan savustusuunissa tai sähkökäytöisellä savustimella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kansalaisopiston miesten ruokakurssilla kuului naurun ja puheen sorinaa, kun miehet näkivät kaksi muhkeaa madetta sätkimässä vesialtaassa odottamassa ruuaksi valmistamista. Toki nämä miehet ovat vanhoja kalastuksen mestareita, mutta monikaan ei ollut madetta ruuaksi asti valmistanut, saatikaan nylkenyt.

Kurssilla valmistettiin lähiruokaa parhaimmillaan: madekeittoa, ohrarieskaa, uunijuustoa sekä puolukka-kaurakeksejä.

Kevään kurssiohjelmaan kuuluu muun muassa täyte- ja voileipäkakkujen valmistaminen, ruisleivän leipominen, ja nuotioruokailu. Kevään ruokakurssi on täynnä, mutta mikäli ruokakurssi kiinnostaa, kannattaa seurata kurssitarjontaa ja ottaa yhteyttä kansalaisopiston toimistoon.

Majesoppa on talven herkku. Kuva: Anneli Salmela

Madekeitto

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

1½ kg made nyljettynä ja sisälmykset poistettuna

1 sipuli

2 laakerinlehteä

10 maustepippuria

1 tl suolaa

vettä, sen verran että kalat peittyy.

Lisää keitinliemeen

1 sipuli

4 porkkanaa

6 perunaa

2 dl kermaa

puhdistetut kalapalat

tuoretta tilliä

suolaa

Nylje made. Tee viilto mateen pään ympärille ja työnnä etusormi nahan alle, voit käyttää pihtejä tai hohtimia nahan vetämiseen. Nylkemisen jälkeen kala avataan, poistetaan sisälmykset ja huuhdellaan.

Leikkaa kala n. 5 cm:n kokoisiksi paloiksi. Lisää madepalat kattilaan mausteiden kanssa ja keitä kypsäksi. Nosta kypsät kalapalat liemestä ja poista ruodot.

Kalojen keitinliemestä valmistetaan keitto, lisää siihen kuutioidut sipulit, porkkanat ja perunat. Keitä kypsäksi lisää loppuvaiheessa kalapalat kerma ja tuoretta tilliä tarvittaessaa suolaa.

Ohrarieskaa leipoivat Tapani Arvola, Erkki Lahtela ja Aarno Laukka Kuva: Anneli Salmela
Kuva: Anneli Salmela

Ohrarieska, 2 rieskaa

1 l ohrajauhoja

1 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

6-7 dl vettä / piimää tai maitoa

leipomiseen vehnäjauhoja

Laita kulhoon jauhot, suola ja leivinjauhe, lisää sekaan kylmää vettä nopeasti käsin sekoittaen. Rieskataikina saa olla mieluummin löysähkö kuin liian tiivis.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahteen osaan. Muotoile käsin noin 0,5–1 cm:n vahvuisia rieskoja. Käytä leipomiseen vehnäjauhoja.

Painele leivän pohja rystysillä, näin saadaan paistamisen aikana leipään kirjava pinta.

Rieskan pinta tasoitetaan ja tärpätään, eli koristellaan joko tärpillä tai sahateräisellä veitsellä.

Pistele rieskat haarukalla ennen paistamista. Paista heti kuumassa uunissa n. 275–300 asteen lämmössä 5–8 minuuttia. Rieska on kypsä, kun se kumisee ontosti pohjaan koputettaessa. Rieskan paistaminen onnistuu hyvin myös sähköuunissa.

Uunijuusto maitojauheesta

Ennen lähes joka talossa jossa oli lehmiä, valmistettiin uunijuustoa, leipäjuustoa tai juustokeittoa ternimaidosta. Ternimaito on lehmän poikisen jälkeen utareesta saatua maitoa. Ternimaito korvaa kananmunan.

5 dl vettä

2 dl kermaa

5 dl maitojauhetta

2 munaa

1 tl suolaa

Sekoita maitojauhe ja suola vispilällä vesi-kermanesteeseen, vatkaa munat joukkoon.

Kaada seos voideltuun vuokaan. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria.

Paista 175 C n. 40 min.

Tarjoa esim marjojen tai vadelmahillon kera.

Uunijuuston valmistuksessa ja puolukka-kaurakeksien valmistuksesta vastaa pitkänlinjan kurssilainen Hannu Kumpula. Kuva: Anneli Salmela

Puolukka-kaurakeksit

100 g pehmeää voita tai margariinia

1,5 dl sokeria

1 muna

2 dlvehnäjauhoja

1,5 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

½ dl puolukkaa ja ½ dl hienonnettua suklaata

Vatkaa yhdessä rasva ja sokeri ja lisää sen jälkeen muna.

Sekoita keskenään jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan ja lopuksi nostele joukkoon puolukat ja hienonnettu suklaa.

Muotoile pellille reilun kokoisia palloja ja litistä niitä hieman.

Paista 200 asteessa 10–15 min.

Kirjoittaja on kansalaisopiston opettaja.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä