Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus - kumpi on halvempi?
Sähkön pörssikurssi on kasvanut roimasti lähikuukausien aikana. Se on myös herättänyt paljon kysymyksiä kuluttajissa. Moni mietii, kumpi sähkösopimus on fiksumpaa valita – määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus .
Sähkön nousevat hinnat ovat saaneet kuluttajat liikkeelle
Sähköyhtiöiden linjat ovat todella ruuhkautuneet, kun kuluttajat ovat olleet yhteydessä kallistuneen sähkön aiheuttamien kysymysten perässä.
Sen lisäksi, että pörssisähkö on kallistunut, ovat sitä kautta sähkösopimuksien hinnat jopa moninkertaistuneet. Tilanteesta eivät ole iloisia sähköntuottajat, eivätkä myöskään sähköyhtiöt.
Jos kuluttaja on saanut vielä välttyä kallistuneiden hintojen aiheuttamalta harmilta – on se ollut onni onnettomuudessa. Osa on vielä ollut turvassa määräaikaisten sopimuksen siipien suojassa. Kun sopimus loppuu, on kuitenkin kysymyksen aika; kannattaako minun valita määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus?
Kilpailutuksen tulokset voivat vaihdella nopeastikin
Jos kuluttajat ovat tilanteesta hämmentyneitä niin täytyy sanoa, että niin ovat sähköyhtiötkin. Sähköyhtiöt etsivät jatkuvasti mahdollisimman halpaa sähköä, mutta se on tässä laajassa energiakriisissä vaikeaa.
Sähköyhtiöiden tarjoukset voivat muuttua niin viikon, kuin jopa päivän mukaan. Riippuen kunkin päivän sähkön pörssikurssista ja eritoten siitä, mitä on tarjolla. Kussakin sopimuksessa koitetaan ennustaa määräaikaisuuteen liittyvän ajanjakson hintaa, mutta kukaan ei vielä tiedä mitä talvi tuo tullessan.
Sähkötarjouksien hinnat liittyvät pörsissähköön, mikä puolestaan on riippuvainen sähkön saannista sekä tarjonnan ja tarpeen kokonaisuudesta. Sähköntuotanto on laaja asia ja sitä tuotetaan eri voimalähteistä, kuten maakaasusta, puusta, vesivoimasta ja tuulivoimasta.
Niin sääolosuhteet, kuin esimerkiksi saatavilla olevat fossiiliset polttoaineet määräävät sähkön tarjontaa ympäri maailman. Suomeen eniten vaikuttavat Euroopan väliset sopimukset ja sähköntuotanto.
Kummassakin sähkösopimuksen tyypissä on hyvät ja huonot puolensa
Sekä toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella, että määräaikaisella sähkösopimuksella ovat omat hyvät ja huonot puolensa. Sopimustyyppi mietitään aina oman tilanteen mukaan.
Toistaiseksi voimassa olevan sopimus:
● On vakituinen sähkösopimus
● Sen voi katkaista kesken sopimuksen ja vaihtaa toiseen
● Hinta voi olla kiinteä, tai muuttuva – sopimuksesta riippuen
● Mahdollisista hinnanmuutoksista täytyy asiakkaalle ilmoittaa vähintään 30 päivää etukäteen, jos muuta ei ole sovittu
Määräaikainen sähkösopimus:
● Yleensä 12-36kk pituinen sopimus
● Yleensä kiinteä hinta koko sähkösopimuksen ajaksi
● Sopimus sitoo sekä sähkönmyyjää, että asiakasta
● Sähkösopimuksen suuruutta pystyy ennakoimaan
Kumpi sopimus kannattaa valita?
Sähkösopimusta tehdessä kannattaa asiakkaan miettiä, mihin tarkoitukseen sähkön tarve
Ennen sähkösopimusasiat tulivat mieleen lähinnä muuton yhteydessä, mutta vallitsevan energiapulan vuoksi on sähkösopimuksia alettu vertailemaan toden teolla. Myös internetin keskustelupalstat ovat täyttyneet kysymyksistä ja ihmiset jakavatkin niin vinkkejä, kuin huoleaiheitaan.
Ennen energiapulaa määräaikaisia sopimuksia pörssisähkön hinta on nousemassa talvea kohti
Puolestaan toistaiseksi voimassa olevat sopimukset
Kovat pakkaset tietävät suurempaa energiankulutusta
Jos vertaamme jokavuotista energiankulutusta, ovat kovat pakkaset kompensoineet kovaa sähkön menekkiä koko Suomessa. Pakkasia tulee todennäköisesti olemaan myös ensi talvena varsinkin tietyillä Suomen alueilla.
On myös uutisoitu, että ensi talvi voi tuoda mukanaan energiakriisin koko Eurooppaan . Koska emme pysty ennustamaan ensi talven pörssisähkön hintaa, ovat monet liputtaneet tänä vuonna määräaikaisen sopimuksen puolesta
Ovatko energiansäästötalkoot paikallaan?
Ihmisiä on myös herätetty energiansäästötalkoisiin
Jotkut voivat ajatella tämän olevan turhaa, mutta jos ensi talvena sähköä aiotaan pahimmassa tapauksessa säännöstellä, eivät pienetkään teot ole enää turhia. Suuressa mittakaavassa tarkasteltuna, jos jokainen laittaisi kortensa kekoon, voisi tätä kautta ilmetä suuriakin säästöjä.
Varmaa kuitenkin on, että sairaaloilta ja muilta välttämättömiltä paikoilta sähköntuotantoa ei tulla missään tilanteessa katkaisemaan, vaan on erityisen tärkeää saada sairaanhoito ja muut välttämättömät palvelut pyörimään kellon ympäri, kuten tähänkin asti.
Kun tämä kokonaisuus otetaan huomioon, on moni päättänyt siirtyä toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta määräaikaisen sopimuksen piiriin
Vertailupalvelun avulla löydät pienimmällä vaivalla edullisimman sähkösopimuksen juuri omiin tarpeisiisi. Voit myös saada hyvän tarjouksen, sillä talveen on vielä jonkin verran aikaa ja sähköyhtiöt kilpailevat tässä hankalassa tilanteessa asiakkaistaan.
Lue lisää: https://halvinsahkosopimus.fi/artikkelit/maaraaikainen-vai-toistaiseksi-voimassa-oleva-sahkosopimus/