KOTITALOUSJÄTTEIDEN KERÄYS alkaa Kemijärvellä ja Sodankylässä nyt

MITÄ JÄTELAIN UUDISTUS KOHDALLASI TARKOITTAA? LUE, MITEN SINUN KANNATTAA VARAUTUA LAJITTELUUN JA KERÄYKSEEN.

Jätelaki uudistui kolme vuotta sitten. Kotitalouksille tämä näkyy erityisesti pakkaus- ja biojätteen kierrätysvelvollisuutena. Uudistus konkretisoituu viimeinkin myös Lapissa. Jätelain uudet velvoitteet ulottuvat Hangosta Utsjoelle eli läpi Suomen.

Jätelain uudistus tarkoittaa sitä, että taajamien tai muun jätehuoltomääräyksissä määritellyn keräysalueen taloyhtiöiden, joissa on vähintään viisi huoneistoa, tulee järjestää jätekatoksilleen erilliset astiat niin polttokelpoiselle kuin pakkausjätteellekin. Omien keräysastioiden sijasta pienet taloyhtiöt voivat hankkia kimppa-astiat naapurikiinteistöjen kanssa.

Jätteet tulee lajitella. Lokakuusta alkaen esimerkiksi lasipurkeille, elintarvikkeiden kartonkikääreille, metallikansille, folioille ja alumiinivuoille sekä pesuainepulloille tulee jätekatoksista löytyä omat merkityt keräysastiansa. Polttokelpoisen jätteen mukaan voi laittaa vain kierrätykseen kelpaamattoman jätteen, esimerkiksi vaipat, terveyssiteet, likaisen tai muun kuin pakkausmuovin.

– Sen lisäksi, että Lapecolla on erilaisia lajitteluoppaita, kuluttajapakkauksista löytyy nykyään myös ohjeet, mihin jäteastiaanpakkaus kuuluu lajitella, vinkkaa Lapecon käyttöpäällikkö Janne Vuolli.

KERÄYS ALKAA NELJÄSSÄ KUNNASSA

Lapecon kunnallisten jätehuoltomääräyksien mukaan pakkausjätteen erilliskeräys aloitetaan sen toimialueella neljässä isoimmassa kunnassa. Muissa kunnissa pakkausjätteitä kerätään edelleen alueellisilla ekopisteillä.

Pakkausjätteen keräys suoraan kiinteistöiltä alkaa lokakuussa Kemijärvellä ja Sodankylässä. Keräys alkoi viime vuonna Inarissa ja Kittilässä. Biojätettä ei toistaiseksi Lapecon alueella kerätä, sillä lähin käsittelylaitos sijaitsee Oulussa eikä biojätteen kuskaaminen sinne asti ole järkevää.

– Keräysalueemme omakotitalot, jotka haluavat lajitella jätteensä, voivat liittyä vapaaehtoiseen keräykseen. Kannustamme kotitalouksia kierrättämään ja lajittelemaan, kertoo jäteasiamies Johanna Mattas Lapecolta ja jatkaa:

– Esimerkiksi naapurukset voivat perustaa yhteisen keräyspisteen. Vapaaehtoisten ei tarvitse ottaa koko astiapalettia, vaan he voivat itse päättää, mitä keräävät. Jos he haluavat kerätä vain kartonki- tai muovijätettä, niin he hankkivat omat keräysastiansa vain niille.

Vapaaehtoisten ei tarvitse ottaa koko astiapalettia, vaan he voivat itse päättää, mitä keräävät.

Keräysastioita voi hankkia paikallisista rautakaupoista, jotka ovat jo varautuneet kasvavaan astiatarpeeseen. Lokakuu on ihan jo oven takana.

– Ilmaisia astiatarroja saa hakea Lapecon toimistoilta, kertoo Mattas.

PAKKAUSJÄTTEIDEN KERÄYS KIINTEISTÖILTÄ ALKAA KEMIJÄRVELLÄ JA SODANKYLÄSSÄ 1.10.2024

Keräysvelvoite koskee keräysalueiden vähintään viiden asuinhuoneiston kiinteistöjä

Keräykseen voi liittyä myös vapaaehtoisesti

Keräysalueet kartalla: www.infogis.fi/lapeco

Lisätietoja: lapeco.fi/jatehuolto/pakkausjatteiden-kerays