Paikallisuutiset

Koti-Lappi muuttuu tilattavaksi jälleen – Alueen ykkösmedia saa myös sovelluksen

Koti-Lappi muuttuu tilattavaksi vuoden alusta ja saa oman sovelluksen.

Muutoksen syynä on Postin päätös lopettaa osoitteettomien lehtien jakelu koko maassa. Korvaavaa palvelua ei olisi joka kuntaan löytynyt. Kuva: Otto Ponto

Kemijärven, Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken alueella ilmestyvä Koti-Lappi muuttuu vuoden 2025 alusta tilattavaksi julkaisuksi. Lehden verkkosisällöt ovat jo nyt maksullisia. Jatkossa myös painettu sanomalehti kannetaan kotiin vain tilaajille.

Muutoksen syynä on Postin päätös lopettaa osoitteettomien lehtien jakelu koko maassa. Korvaavaa palvelua ei olisi joka kuntaan löytynyt.

– Koti-Lappi on alueensa ehdoton ykkösmedia, ja lehti haluttiin säilyttää. Toivomme, että se halutaan myös tilata, sanoo sisältöjen kehitysjohtaja Jonna Nikumaa Koti-Lappia julkaisevasta mediakonserni Hilla Groupista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jotta tilattava lehti palvelisi entistäkin paremmin, Hilla Group tulee julkaisemaan Koti-Lapille loppuvuoden aikana myös oman mobiilisovelluksen, jolla lehden lukeminen kännykältä tai tabletilta on entistäkin helpompaa.

Samaa kertoo myös Koti-Lapin koko kevään kasvanut tilaajamäärä niin netissä ilmaisjakelualueen ulkopuolella, ja myös tavoittavuudesta kertovat luvut.

Lehden muutos tilattavaksi ei ole uusi asia vaan oikeastaan paluu vanhaan. Koti-Lappi on toiminut mainosrahoitteisesti vuodesta 2012 alkaen eli reilut kymmenen vuotta. Sen edeltäjä Koillis-Lappi oli vuosikymmenien ajan tilattava lehti. Nyt Koti-Lappi palaa takaisin tilattavan lehden liiketoimintamalliin, jossa tulot muodostuvat tilaajamaksuista ja mainoksista. Lehti on ollut tilattava ilmestymisalueen ulkopuolelle jo vuosikaudet.

Milloin muutos tapahtuu?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viimeinen ilmaisjakelunumero ilmestyy 18.12.2024 ja ensimmäinen tilattava numero 8.1.2025.

Miten lehti ilmestyy jatkossa?

Ilmestymispäivä on edelleen keskiviikko. Posti vastaa sen jakelusta ja toimittamisesta perille ilmestymispäivänä. Koti-Lappia ei enää tilattavaksi siirtymisen jälkeen ole jaossa kaupoissa ja lehden toimituksessa.

Verkossa Koti-Lappi julkaisee uusia sisältöjä joka päivä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keitä tilattava lehti palvelee?

Koti-Lapin levikkialue on edelleen Kemijärvi, Salla, Savukoski, Pelkosenniemi. Sen tehtävänä on palvella alueen ihmisiä ja kertoa asioista laajemmallekin journalistin ohjeita noudattaen.

Onko tilattavassa lehdessä edelleen mainoksia?

Kyllä on. Seutukunnan oma lehti on edelleen pätevä markkinointikanava jatkossakin ja mainokset ovat keskeinen sisältö, jonka Koti-Lappi haluaa lukijoilleen tarjota.

Miksi painettu lehti maksaa enemmän kuin digitilaus?

Painetun lehden kustannukset ovat suuremmat kuin verkkojulkaisun. Painetun lehden kustannus muodostuu pääasiassa jakelusta, jonka rinnalla paino ja sisällöntuotanto muodostavat lopun kustannuksista.

Verkossa jakelun kustannus on ymmärrettävästi pienempi ja muodostuu palvelinkuluista ja muista vastaavista ohjelmistokuluista.

Digitilaus maksaa noin kahvipaketin hinnan kuussa, joten se voi olla hyvä vaihtoehto niille, joille verkkosisältöjen ja näköislehden lukeminen sopii.

Mitä me lupaamme?

Lehti on Koilliskairan äänenkannattaja ja vahtikoira, jonka tekijät ovat läsnä alueella ja lähellä lukijaa. Koti-Lappi uutisoi alueet isot ja pienet asiat, yritysten kuulumiset, ja paikallisesta päätöksenteosta, esittelee paikallishistoriaa ja -kulttuuria ja kertoo alueen ihmisten tarinoita. Lupaamme olla keskiviikon kahvipöydän ilo ja netissä tuoreena jokainen päivä.

Minne voi antaa juttutoiveita ja palautetta lehdelle?

Me toivomme, että alueen kuntien asukkaat ovat mukana myös rakentamassa myös uutta, tilattavaa Koti-Lappia. Siksi haluamme palautetta ja vinkkejä juuri sinulta. Millaisia juttuja toivoisit lukevasi Koti-Lapista nyt ja jatkossa? Mitkä aiheet ovat sinulle tärkeitä? Klikkaa kyselyyn tästä.

Miksi joku muu ei ryhtynyt jakamaan Koti-Lappia?

Itä-Lapin alueelle ei ollut Koti-Lapin omien ja sen julkaisijan Hilla Groupin selvitysten perusteella mahdollista yksityisten jakeluyritysten avulla luoda yhtä kattavaa ilmaisjakeluverkostoa kuin Posti tarjosi. Esimerkiksi pelkkään ruokakauppojen telinejakeluun siirtyminen pitkien etäisyyksien seutukunnassa ei olisi toimiva ratkaisu kauempana asuvien lukijoiden eikä myöskään lehden liiketoimintamallin kannalta.

Miten paljon tilaus maksaa?

Koti-Lapin tilaushinta ei tule muuttumaan paljon nykyisestä. Ennakkotilauksia aletaan ottaa vastaan lokakuun puolessa välissä.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä