Paikallisuutiset

Itä-Lapin matkailun kehittäjän muistolle: Lasse Ketonen teki pitkän elämäntyön Kemijärven hyväksi

Lasse Ketonen jätti valoisan, velvoittavan muiston, Janne Kaisanlahti kirjoittaa. Arkistokuva vuodelta 2009. Kuva: PÄIVI PÄÄKKÖ

Kemijärveläinen neljännen polven yrittäjä, ravintoloitsija ja kunnallispoliitikko Lasse Ketonen menehtyi äkillisen sairauden murtamana 76 vuoden iässä viime joulukuussa.

Lasse Ketonen oli syntynyt 17.10.1947 Kemijärvellä viisilapsisen perheen neljäntenä. Hänen vanhempansa olivat liikennöitsijä Ahti Ketonen ja hänen vaimonsa Elna o.s. Kokkonen. Isä oli alun perin kotoisin Ahvenanmaalta. Äidin suku oli alun perin Nurmeksesta mutta oli pitänyt matkustajakotia ja muutakin liiketoimintaa Kemijärvellä monen sukupolven ajan. Yrittäjyys tuli Lasselle siis molempien vanhempien perintönä.

Isä oli neuvonut poikaansa: "Rupea poika kokiksi, aina saat olla lämpimässä ja töitä riittää niin kauan kuin ihmisillä on nälkä." Lasse valmistui Helsingissä Hotelli- ja Ravintolaopistosta ja työskenteli kotimaassa ja ulkomailla mm. keittiömestarina ja ravintolapäällikkönä. Hän sai aikanaan Suomen nuorimpana kunniakrouvarin arvonimen ja kantoi myös arvostettuja Châine des Rôtisseurs -käätyjä tunnustuksena ruokakulttuurin edistämisestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lasse palasi Kemijärvelle 1983 ja perusti vaimonsa Annelin kanssa Mestarin Kievari -hotellin, jota piti vuoteen 2011 saakka. Lasse ajelutti ihmisiä Ahti-laivalla Kemijärven kauniissa järvimaisemissa 11 vuoden ajan pitäjän tarinoita kertoillen ja piti myös Hotelli Uitonniemeä.

Kemijärven kehittäminen monipuolisen yrittäjyyden ja matkailun perustalta oli Lassen sydäntä lähellä. Eräässä vaalimainoksessaan hän siteerasi presidentti Paasikiveä: "Ihminen, joka itsekin yrittää, sitä Jumalakin auttaa."

Jonkin verran Lasse ehti kunnallispolitiikkaan, toimien mm. rakennuslautakunnan jäsenenä 2001–04 ja kaupunginvaltuutettuna 2009–12 ja 2015–17. Hän oli mukana myös seurakunnan luottamustehtävissä ja toimi pitkään Kemijärven Kokoomuksen puheenjohtajana.

Lasse oli myös kotiseutuaktiivi, joka piti tärkeänä Kemijärveä koskevan perimätiedon keräämistä ja historian vaalimista. Vielä viimeisinä elinaikoinaan hän oli mm. mukana Kemijärven historiatoimikunnassa, joka ohjaa kaupungin historiakirjan kolmannen osan valmistumista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oman perheen lisäksi Lassea kaipaa laaja joukko ystäviä ja tuttavia Kemijärvellä ja kauempanakin. Lasse jätti valoisan, velvoittavan muiston.

Janne Kaisanlahti

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä