Paikallisuutiset

Esa Keskinen jättää Koti-Lapin päätoimittajan tehtävät

Keskinen on päätoimittanut Itä-Lapissa ilmestyvää Koti-Lappi-lehteä keväästä 2021 alkaen.

Esa Keskinen on parhaillaan vanhempainvapaalla yhdeksän kuukauden ikäisen poikansa kanssa. Kuva on otettu kesällä 2021 päätoimittajan pestin alussa. Kuva: Erkki Hautala

Esa Keskinen, 34, on irtisanoutunut Koti-Lapin päätoimittajan tehtävästä. Parhaillaan vanhempainvapaalla oleva Keskinen kertoo päätöksen syyksi perhetilanteen.

– Kyse ei ole mistään vakavasta, mutta elämän painopisteen täytyy nyt siirtyä muualle. Menneet kolme ja puoli vuotta olivat antoisia, hän sanoo.

Tampereen seudulta kotoisin oleva Keskinen kertoo viihtyneensä perheinensä Kemijärvellä ja ihastuneensa Koilliskairan luontoon ja ihmisiin. Nyt edessä on muutto synnyinseuduille Pirkanmaalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähtöpäätöksen taustalla vaikuttaa uusi perheenjäsen ja etelässä asuva suku.

Journalismin tekemiseen Itä-Lappi on Keskisen mielestä yksi kiinnostavimpia ja merkittävimpiä paikkoja Suomessa.

– Yhtään tylsää päivää ei ole ollut. Monta hyvää juttuaihetta jäi vielä tekemättä. Ehkäpä siis olisin toisaalta ajatellut olevani pestissä pidempäänkin, mutta nyt tämä oli tässä ainakin tältä erää. Päätös lähtemisestä on kuitenkin hautunut jo jonkin aikaa.

Hän huomauttaa, että toisaalta pienen lehden vetovastuun voi olla hyväkin vaihtua tasaisin väliajoin, ettei toimitustyö henkilöidy liikaa. Päätoimittaja vastaa lehden journalistisesta linjasta ja on juridisesti vastuussa julkaisupäätöksistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskinen arvioi olleensa päätoimittaja, joka pestattiin uudistamaan lehteä erityisesti verkossa ja jalkauttamaan uuden mediayhtiön Hilla Groupin toimintamalleja. Keskisen aikana verkkosivut uusittiin, painetun lehden tyyli ja rakenne päivitettiin, taitto siirtyi pois toimitukselta ja verkkosisällöt muutettiin tilattaviksi.

Monessa asiassa on otettu harppauksia eteenpäin.

– Lehti on siirtynyt digijulkaisemisessaan 2020-luvulle ja etsii uusia tapoja jatkaa liiketoimintaansa. Välillä sitä on saanut tapella omistajan typeriä ideoita vastaan, mutta joskus on saanut huomata jälkikäteen, että tämähän oli ihan järkevä muutos, Keskinen toteaa.

Muitakin mullistuksia oli: toimituksesta jäi eläkkeelle pitkäaikainen toimittaja, jonka tilalle löytyi paikallinen osaaja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ikävästä kehityksestä Keskinen mainitsee Postin toimet. Posti siirsi lehden ilmestymispäivän torstailta keskiviikolle ja hankaloitti monella muulla päätöksellä toimintaa. Jakeluhinnat nousivat parin vuoden aikana Keskisen arvion mukaan 30–40 prosenttia.

– Muutos on ollut pysyvää. Koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset ovat tuntuneet alueen ja sitä kautta lehden taloudessa, mutta niistäkin on selvitty. Posti on heikentänyt toimintamahdollisuuksia syrjäseuduilla, mutta siihen olemme sopeutuneet, pitkin hampain tosin.

Isoin kiitos kuuluu Keskisen mielestä Koti-Lapin työporukalle, joka on joustanut ja puurtanut päivästä toiseen.

– Heidän kanssaan työskentelemistä jään kaipaamaan.

Koti-Lapissa on töissä päätoimittajan lisäksi toimittaja, myyjä ja asiakaspalvelija, joka palvelee myös muuta Hilla Groupin verkostoa. Lehden vt. päätoimittajana on Keskisen vanhempainvapaan aikana vakitoimittaja Terttu Pohtila.

Keskisen mielestä lehti on hyvässä asennossa, eikä toiminta ole yhdestä tekijästä kiinni.

Koti-Lapissa työskentelee kovia ammattilaisia. Omistajana keskisuuren mediayrityksen tuki on sekin ollut hyvästä.

Keskinen näkee paikallislehtien tulevaisuuden media-alan yleisistä hankaluuksista huolimatta hyvänä. Paikallisen lehden ydintehtävät, tiedon välittäminen ja yhteisön äänenkannattajana toimiminen, eivät ole kadonneet mihinkään.

Koti-Lapin ilmestymisalue ja sen ihmiset ansaitsevat oman lehden. Koti-Lappi jatkaa varmasti työtä se tavoite kirkkaana mielessään. Luotan siihen, että paikalliselle medialle on paikkansa. Sen rooli ja yleisösuhde on selkeämpi ja välittömämpi kuin esimerkiksi maakuntalehtien tai Ylen aluetoimitusten. Jatkossa ääripaikallisuus on valttia.

Keskisen mukaan hänellä ei ole mitään tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia.

– Keskityn loppuvuoden vanhempainvapaaseeni ja katson, mitä elämä sitten tuo eteen.

Tampereen ja Turun yliopistoissa journalismia, mediaa ja digitaalista kulttuuria opiskellut Keskinen on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Aamulehdessä, Satakunnan Kansassa, Porin ja Tampereen ylioppilaslehdissä sekä freelancerina. Hän on ollut myös voittamassa tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa osana työryhmää.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä