Paikallisuutiset
Kuusi vuosikymmentä jäänlähdön veikkausta Kemijärvellä – Oletko nähnyt, minne tynnyri rantautui tänä vuonna?
Kari J. Ruokonen Kemijärven Lions-klubista kirjoittaa jäidenlähtöveikkauksen historiasta. Jos joku tietää merkkitynnyrin olinpaikan, siitä pyydetään ilmoittamaan.
Kemijoki virtaa kaupunkimme läpi laajentuen välillä Kemijärveksi. Asukkaita ovat aina kiinnostaneet erilaiset luonnonilmiöt, eli milloin sataa ensilumet, milloin lumet sulavat ja milloin jäät lähtevät. Jäiden lähtöä on seurattu pappilan rannassa aina, koska se on ollut etenkin ennen säännöstelyä mahtava luonnonvoimien näytös. Monena keväänä jäät lähtivät ryskeellä, joka kuului kilometrien päähän.
Säännöstelyn jälkeen jäiden lähtö on rauhoittunut johtuen hitaammista veden korkeuden vaihteluista. Niin tänäkin keväänä, jäät käytännössä sohjoutuivat, sulivat paikalleen ja lähtivät verkalleen liikkeelle nousevan veden mukana.
Ajallisesti jäiden lähdön ajankohta vaihtelee. Tämä tekeekin siitä jännittävän, joka vuosi muuttuvan, kilpailuksi sopivan tapahtuman. Tämä huomattiin paikallisessa hyvätekeväisyysjärjestössä, Kemijärven Lions-klubissa. Klubi perustettiin 1959, ja perustamiskokous oli 1960. Aivan ensimmäisinä vuosina ei jäänlähtöveikkausta ollut. Klubin jäseniä 1960-luvun alkupuolelta ei enää ole elossa. Jäänlähtöveikkaus-kilpailu aloitettiin todennäköisesti 1963-1964, joten historiaa veikkauksella on kuusikymmentä vuotta. Jos sinulla on tarkkaa tietoa asiasta, voit mainita siitä klubin jäsenille.
Jäänlähtöveikkauksen järjestämiseen tarvitaan viranomaisen lupa. Sen myöntää Poliisilaitos. Samoin lähimmäksi osuneiden arvausten tarkistus tehdään Poliisilaitoksella. Jäänlähtöveikkaus on Kemijärven Lions-klubin merkittävimpiä varainkeräys-aktiviteettejä. Arpajaislain mukaan myyntituloista käytetään 35 prosenttia voittoihin. Loput myyntitulot menevät lyhentämättöminä Kemijärven nuorten ja opiskelijoiden tukemiseen avustuksin ja stipendein.
Tämänkeväisen veikkauksen tulokset olivat Koti-Lappi-lehdessä 29.4.2024. Veikkauskupongeissa on 20 vuotta historiaa jäiden lähdöstä. Lähtö ajoittuu yleensä toukokuun kahdelle ensimmäiselle viikolle. Poikkeuksiakin on: 2002 jäät lähtivät huhtikuun puolella ja 2017 puolestaan toukokuun loppupuolella. Veden korkeudellakin merkityksensä, kolme viimeisintä jäänlähtöä on tapahtunut vedenkorkeudella 146,75. Tässä hyvä vinkki tulevien veikkauksien avuksi.
Jäänlähdön ajankohta on hetki, jolloin merkkitynnyri alittaa rautatiesillan pohjoisreunan. Tynnyri lähtee vesien ja jäiden mukana omille teilleen. Tynnyri kuormalavoineen ja lippuineen pysyy pinnalla ja voi löytyä hyvin kaukaakin. 2021 tynnyri rantautui heti sillan jälkeen sataman tienoille. 2022 tynnyri innostui seikkailemaan Seitakorvan yläaltaalle asti, ja viime vuonna se löytyi Luuksinsalmen lähettyviltä Uitinniemen rannalta. Avuliaat vesillä liikkujat ilmoittivat tynnyrin sijainnin, ja se haettiin pois. Tynnyri on siis tänä vuonna seikkailemassa neljättä kertaa.
Mihin se nyt on rantautunut? Jos näet tynnyrin, ilmoitatko numeroon 0400 891 809. Tuntomerkit: harmaa 200 litran tynnyri kiinnitettynä kuormalavalle, lisävarusteina musta lippusalko ja punainen lippu. Tynnyri on käynyt tekijälleen niin tutuksi, että jos tynnyri saadaan takaisin, jälleennäkemisen riemu on suuri.