Paikallisuutiset
Ravintola Meille on yllättävä teollisuusalueen helmi Kemijärvellä: jutussa mukana yrittäjä Kaija Saariniemen haukiresepti
Lounasravintola Meille viitostien varressa tarjoaa niin intialaisia makuja kuin paikallista haukiruokaa.
Kemijärven keskustan kupeessa Heralammen teollisuusalueen yritystalossa on ravintola Meille, joka yllättää tarjonnallaan.
Lounaslistalla on perinteisen torstaihernekeiton lisäksi milloin mausteista malai koftaa ja toisena päivänä haukipullia perunamuusilla. Joka päivä on tarjolla useita lounasvaihtoehtoja.
Ravintolan yrittäjä Kaija Saariniemi irtisanoutui vuoden 2021 alkupuolella työstään hotelli-ravintola kemijärveläisen Mestarin Kievarin toimitusjohtajana. Mielessä oli vaihtelu, loma ja ehkä jopa alanvaihto.
– Sitten kuulin, että Erja Kaisanlahti lopettaa ravintola Rentukan pitämisen Heralammella. Kävin katsomassa isot, hyvät tilat ja tein liiketoimintasuunnitelman Kemijärven Kehityksen kanssa.
Sittemmin Saariniemi on napsauttanut valot Meillen keittiöön yleensä kuuden jälkeen aamulla.
Päivä alkaa ohra- ja perunarieskan, sämpylöiden ja pullan leipomisella. Samaan aikaan keitto kiehuu ja perunat kypsyvät. Pääruoka alkaa olla melko valmista kello yhdeksään mennessä, jolloin yrittäjä aloittaa suuritöisimmän vaiheen, salaattipöydän tekemisen. Lounasravintola aukeaa kello 10.30, jolloin alkaa asiakkaiden palveleminen ja astioiden tiskaaminen. Lounasta saa kello 13 asti.
Saariniemi on työskennellyt suurimman osan työurastaan ravintoloissa. Alan koulutuksen hän kävi parikymmentä vuotta sitten Kemijärvelle muutettuaan Isäntä Matin museota Sallassa pitävän, entisen ravintola-alan opettajan Seppo Leinosen kurssilla aikuiskoulutuksena.
Reseptit eivät ole salaisia: inspiraatiota Intiasta ja blogeista
Meille palvelee ohikulkijoiden lisäksi tietenkin Heralammen yritysten henkilöstöä. Saariniemi korostaa henkilöstöravintolan pitäjän vastuuta. Kun ihminen tulee nälkäisenä työnsä äärestä lounaalle, ruoan pitää olla täyttävää, maistuvaa, kaikille sopivaa ja terveellistä. Lounaslistalle kaivataan sekä tuttuja ruokia että vaihtelua.
Ruoan ravinteikkuus on Saariniemelle tärkeää.
– Olisi hyvä, että ateria olisi monipuolisen rikas niin maultaan kuin ravintosisällöltään.
Kermaa hän käyttää lounasruoissa hyvin vähän – sille on paikkansa, mutta ei jokapäiväisessä pöydässä. Yrittäjä ajattelee terveellisyyttä myös salaattipöytää kootessaan; joissakin kasviksissa on enemmän ravintoa kuin toisissa.
Ravintola Meillessä on joka päivä myös jotain kasvis- tai kalaruokaa. Saariniemi hakee inspiraatiota netistä ja kokeilee mielellään uutta.
– Teen paljon intialaista ruokaa ja seuraan blogeja, kuten Vegeviettelystä.
– Monet ruoista ovat isotöisiä, mutta tykkään hyvästä ruoasta ja on äärettömän kivaa, että asiakkaat haluavat kokeilla niitä. Miehetkin syövät kaikenlaista kasvisruokaa, mitä on tarjolla, Saariniemi sanoo.
Ruoanlaittajalla on näkö- ja kuuloyhteys keittiön puolelta asiakkaisiin, ja erikoisempien aterioiden kohdalla hän kertoo, mikä kastike sopii minkäkin kanssa.
Reseptit eivät ole salaisia, vaan yrittäjä kertoo mielellään, millä nimellä ohjeen löytää netistä.
Yrittäjä arvostaa paikallisia kalastajia, joilta saa tuoretta kemijärveläistä kalaa.
– He tekevät siitä toiveiden mukaan mitä asiakas tarvitsee, esimerkiksi haukisuikeroa, josta teen käristyksen. Siihen lisäksi hyvä pottumuusi ja kermaviilikastike, niin se on ihan älyttömän hyvää ruokaa. Myös ruodoton haukimassa on hyvä tuote. Siitä syntyy vaikka kalapuikkoja.
Mennäänkö Meille?
Ravintolan nimi tuli Saariniemen mieleen heti, kun hän alkoi suunnitella yritystä.
Perhepiirissä nimenvalintaa hieman makusteltiin. Miten se sitten sanotaan, mennään Meilleen?
– Minä sanon, että mennään Meille.
Nimeen liittyy muistoja lapsuudesta Savukoskelta, jossa Kaija asui isossa perheessä seitsemän sisaruksen, vanhempien ja isovanhempien kanssa.
Aina sanottiin, että tuukko meille ja mennään meille.
– Aina sanottiin, että tuukko meille ja mennään meille. Meillä oli maatila. Äiti oli aina kotona ja teki hyvää ruokaa, ja ruoka oli tarjolla aina samaan aikaan. Isä teki mielellään pataruokia, ja söimme paljon kalaa ja riistaa. Tuttuja ovat niin hirventurpakeitto kuin poronsuoliin tehdyt makkarat.
Myöhemmin Saariniemi huomasi netistä, että myös Kööpenhaminassa on ravintola Meille.
Hän sai tietää, että sana meilleur tarkoittaa ranskaksi parasta.
Yritystalossa on Kelan yhteyskeskus ja Porkan tehdas. Lisäksi lounaalla käy väkeä Kemijärven keskustasta, ja se on avoinna kaikille.
Lounasravintola Meille on avoinna arkisin 10.30–13. Viikottaiset lounaslistat ovat nähtävissä Meillen Facebook-sivulla.
Kaijan resepti haukipalakastikkeeseen
Haukipalakastike
n. 600 g haukipaloja (ruodottomiksi käsiteltyjä)
leivitykseen suolaa, sitruunapippuria, pippuria ja vehnä- tai gluteenittomia kaurajauhoja (esim. Myllärin)
paistamiseen öljyä
purjosipulia
tilliä
2 rkl ruohosipulituorejuustoa
2 dl kermaa
Leivitä haukipalat jauho-mausteseoksessa. Paista ne pannulla keskilämmöllä oliiviöljyssä (rypsiöljy ja voikin käyvät). Noin viiden minuutin päästä lisää purjosipuli ja tilli. Sekoita ja jatka paistamista. Lisää nokare maustamatonta tuorejuustoa ja kermaa. Ruoka on valmista noin viidessätoista minuutissa.
Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Koti-Lapin tuottamassa Kemijärvi News -matkailulehdessä toukokuussa 2023.