Paikallisuutiset
Työvuoron aikana murskataan 130 jääkaappia ‒ Kemijärveläinen kierrätyslaitos toipui tulipalosta ja toimii taas täydellä teholla
Kesä on sesonkiaikaa kylmäkoneita kierrättävän Elwira Oy:n laitoksella Kemijärvellä.
Kierrätyslaitoksen siipirakennus ja sen myötä laitoksen tärkeimmät koneet tuhoutuivat pahoin tulipalossa viime vuonna tammikuussa, ja osa tiloista kärsi savuvahinkoja. Reilussa vuodessa tuhot on raivattu ja tilalle rakennettu paljon uutta. Muun muassa 300 neliön kylmä katos muutettiin lämpimäksi tilaksi.
Yhtiössä harkittiin ensin myös toiminnan siirtämistä toiseen paikkaan, mutta ympäristölupien hankkimisessa uudelle tontille olisi voinut kulua pari vuotta.
Parhaillaan on menossa kylmä- ja muidenkin laitteiden kierrätyksen sesonkiaika, ja laitoksen väki on siirtynyt kesäksi työskentelemään kahteen vuoroon.
– Yhden työvuoron aikana murskataan yhteensä noin 130 käytöstä poistettua jääkaappia ja pakastinta, toimitusjohtaja Juha Miinala kertoo.
Koneita hajoaa tasaisesti ympäri vuoden, mutta usein ihmiset tuovat talvella rikkoutuneet laitteet kierrätykseen keväällä.
Elwiralla on toimitusjohtaja mukaan lukien seitsemän vakituista työntekijää, ja kesäksi töihin otettiin viisi lisää.
Miinala kiittää kokeneiden työntekijöiden osuutta laitoksen uudelleen rakentamisessa tulipalon jäljiltä. Heidän osaamisestaan oli suuresti hyötyä laitoksen suunnittelussa. Sitä ei rakennettu aivan entisen kaltaiseksi, vaan toimintoja sujuvoitettiin.
– Onneksi yhteistyökumppanillamme Risto Törmälällä oli varmuuskopio logiikkaohjelmasta.
Laitoksen tärkeimmästä laitteesta eli murskaimesta jäi jäljelle vain runko, ja sen kaikki sähkö- ja automaatiolaitteet uusittiin. Samalla siihen lisättiin uutta tekniikkaa, kuten kaasujen mittauslaitteita.
Kylmäkoneissa eristeenä käytettävän polyuretaanin briketeiksi tiivistävä laite tuhoutui täysin.
– Siitä palo alkoikin. Se jäi epäselväksi, aiheuttiko paljon sähkövika vai jokin muu asia, Miinala kertoo.
Vakuutusyhtiö korvaa palosta aiheutuneet noin miljoonan euron vahingot. Osa korvauksista on vielä tulematta.
Miinalan työ sai hyvin erilaisen alun, kuin hän ajatteli
Juha Miinalan työ toimitusjohtajana Reijo Kuvajan seuraajana alkoi viime vuonna helmikuun alussa, muutama päivä palon jälkeen. Työ sai hyvin erilaisen alun kuin Miinala oli ajatellut.
– Ehdin käydä täällä kerran ennen paloa. Se hyvä puoli tässä on ollut, että nyt tunnen koneet ja toiminnot läpikotaisin, kun olen ollut mukana niiden suunnittelussa ja rakentamisessa.
Kemijärvellä asuva Miinala työskenteli aiemmin torniolaisessa yrityksessä kone- ja laitesuunnittelijana.
Vuonna 2004 perustettu, Kemijärven kaupungin kokonaan omistama Elwiran laitos on koko maassa tärkeä; toinen vastaava on vain Forssassa. Elwira käsittelee kaikki Pohjois-Suomessa käytöstä poistettavat kylmälaitteet. Tulipalon jälkeen Etelä-Suomen laitos otti hoitaakseen niistä osan, ja osa varastoitiin yhtiön tontille Kemijärvelle. Eniten jääkaappeja ja pakastimia tulee Kemijärvelle Oulusta ja Kajaanista.
Elwiralla otetaan laitteista arvokkaat raaka-aineet talteen ja lähetetään ne teollisuudelle uudelleen käytettäviksi. Laitteista otetaan ensin pois kylmäaineet eli vanhimmissa jääkaapeissa freoni ja uudemmissa butaani. Sen jälkeen kompressoreista valutetaan öljyt ja koneet murskataan.
Pölynimureissa on lähes poikkeuksetta pölypussi sisällä. Sen voisi ottaa pois.
Alumiini, kupari ja teräs menevät teollisuuden käyttöön, ja eristebriketit poltetaan energiaksi Oulussa. Öljyt ja kaasut lähetetään ongelmajätelaitokselle.
Miinala arvioi, että yhtiölle ei tule laitteita tänä vuonna yhtä paljon kuin pari vuotta sitten korona-aikaan, kun ihmiset kunnostivat keittiöitä. Remonttia tehdessä toimivatkin kodinkoneet menevät usein romutettaviksi. Samoin kunnossa oleva televisio lähtee usein kierrätykseen suuremman tieltä.
Kylmälaitteiden lisäksi Elwiran tiloissa otetaan vastaan metalleja, paristoja ja kaikenlaista sähkö- ja elektroniikkaromua, kuten kodinkoneita, tietokoneita ja viihde-elektroniikkaa. Tähän toimintaan tulipalo ei tuonut pitkää katkosta.
Ensimmäisiä sähköpotkulautoja kierrätykseen
Uudet trendit näkyvät myös kierrätyspuolella. Akkukäyttöisten laitteiden määrä on kasvanut.
– Viime aikoina kierrätykseen on tullut ensimmäisiä sähköpotkulautoja, ja ilmalämpöpumppujen määrä on kasvussa, Miinala kertoo.
– Samaan aikaan tulee edelleen kuvaputkitelevisioita ja muuta vanhaa tekniikkaa.
– Pölynimureissa on lähes poikkeuksetta pölypussi sisällä. Sen voisi ottaa pois, Miinala toteaa.
Elwirassa sähkölaitteet puretaan ja niiden metallikuoret murskataan kierrätykseen. Esimerkiksi tietokoneiden kovalevyt kuljetetaan suurissa paaleissa kierrätykseen, jossa niistä erotellaan metallit.
– Ennen piirikorteissa oli enemmän metallia ja kullattujakin osia. Nykyisin metallia säästetään, Miinala kertoo.
Kylmälaitteet ja muut käytöstä poistetut sähkölaitteet kierrätetään yleensä viemällä ne hyötyjäteasemalle, mutta kemijärveläiset saavat tuoda ne maksutta myös suoraan Elwiralle. Pihalla on kyltein merkitty paikka tätä varten.
Arki Elwiralla jatkuu nyt ennallaan. Paikoilleen uudistustyössä ei jäädä, sillä esimerkiksi ympäristövaatimukset kasvavat jatkuvasti.
Tietoa kierrättämisestä:
kierratysinfo.fi
paristokierratys.fi