Paikallisuutiset

Kemijärven lukio nostaa hyviä puoliaan esille uusilla verkkosivuilla ja videoilla

Maksuton aamupala ja laaja kurssitarjonta saavat kiitosta opiskelijoilta.

Laaja kurssitarjonta, maksuton aamupala, yksilöllinen opetus ja hyvä yhteishenki, Kemijärven lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat Johanna Kelloniemi ja Viia Halonen listaavat oppilaitoksensa hyviä puolia.

Uimahalli, kirjasto, musiikkiopisto ja opiskelijoille maksuton kuntosali ovat vieressä.

Kaksoistutkinto on mahdollinen yhteistyöoppilaitos Redun kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lukiot markkinoivat nykyisin itseään, ja myös Kemijärvellä on lähdetty nostamaan omia vahvuuksia esille.

Oppilaitos julkisti tammikuussa markkinointivideon ja uudet, selkeät verkkosivunsa, jotka on tarkoitettu lukioon tuleville ja opiskelijoiden kotiväelle sekä muille kiinnostuneille. Tähän asti oppilaitosta on esitelty kaupungin verkkosivuilla.

Verkkosivut valmisti markkinointipalvelu Hehku Ahvenselästä Sallasta, ja videon on tehnyt Janne Jakola , joka teki viime vuonna myös Talvikaupunki-kilpailun voitokkaan videon.

Lukio lisää näkyvyyttään myös Instagramissa, Tiktokissa ja muualla somessa kuvilla ja reelseillä eli minivideoilla. Ensimmäisenä markkinointikampanjassa julkaistiin oppilaitosta esittelevä postikortti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuorten ikäluokan pienentyessä lukiot kilpailevat opiskelijoista. Siksi Kemijärvellä ollaan realistisia eikä havitella sankoin joukoin nuoria muualta Suomesta.

– Pyrimme siihen, että mahdollisimman moni kemijärveläinen jäisi omaan lukioon. Toki on hyvä, jos saamme opiskelijoita myös muualta, rehtori Ilpo Tervonen kertoo.

Lisäksi Kemijärvelle halutaan lisää ulkomaalaisia opiskelijoita, naapuripaikkakuntien tapaan.

– Tarkoitus on kertoa, kuinka paljon hyviä asioita meillä on, historianopettaja Lea Koskela kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tieto tasokkaasta lukiosta ja seudun harrastusmahdollisuuksista on tärkeä myös paikkakunnalle muuttoa harkitseville.

Paljon paikallisia kursseja

Koskela korostaa kurssitarjontaa. Soveltaviin opintojaksoihin voi valita muun muassa paikallista historiaa, pohjoisen Suomen geologiaa, arjenhallinnan kurssin kotoaan pois muuttaville, yrittäjyyskurssin ja sijoittamisen kurssin, jolla opetellaan arjen taloustaitoja ja säästämistä. Historian Ikuinen Rooma -kurssi huipentuu Italian-matkaan. Musiikkiopiston opinnot hyväksytään lukio-opintoihin.

Etänä tarjottava kielten valikoima on laaja. Kelloniemi opiskeli syksyllä italian ja ranskan kurssit.

– Etäopiskelu ei ole sama kuin jos opettaja on luokassa, mutta pystyn kuitenkin jatkamaan yläkoulussa alkanutta ranskan kieltä, Kelloniemi kertoo.

– Mukava, että vaikka meitä on niin vähän, on nähty se vaiva, että järjestetään paljon kursseja. Voi valita soveltaviin ne, jotka kiinnostavat, eikä tarvitse valita jotain vain siksi, että saisi vaaditun määrän täyteen.

Opiskelijoille on tärkeää, että ongelmiin saa apua nopeasti eikä sanota, että opettajalla ja kuraattorilla aikaa on ensi viikolla tai kahden kuukauden päästä.

Pienessä, 70 opiskelijan oppilaitoksessa opiskelijaa pystytään neuvomaan esimerkiksi matematiikassa vaikka kädestä pitäen. Aktiivisessa opiskelijakunnassa toiveensa saa helposti esille.

Opiskelijakunnan tiloissa on pehmeät sohvat rentoutumiseen ja hiljainen tila opiskeluun.

Kelloniemi ja Halonen kehuvat aamupalaa. Se on mukava tuokio kavereiden kanssa, ja se keventää päivää varsinkin pitkämatkalaisilla, joilla kotona syödyn aamupalan ja lounaan väli venyisi muutoin pitkäksi.

Ylpeyttä omasta kotiseudusta

Opiskelijoilla oli suuri rooli markkinointimateriaalin tekemisessä. Verkkosivut ja videot näytettiin heille joulujuhlassa.

– Sivut ovat hyvät ja selkeät. Kuvaustilanne tuntui tönköltä, mutta video näyttää luonnolliselta, Kelloniemi kertoo.

Lukiolaisille viime vuonna tehdyn kyselyn mukaan nuoret pitävät yhteisöllisyyttä tärkeänä.

– Olemme olleet tekemisissä toistemme kanssa pienestä asti, ja opettajat ovat tuttuja, Viia Halonen toteaa.

Sipovaarassa asuva Kelloniemi sanoo, että yläkoulun jälkeen oli mukava jäädä kotiin, luonnon ympäröimäksi.

– Toivon, että nuoret tuntisivat ylpeyttä omasta seutukunnastaan. Maailma on aivan yhtä auki, vaikka lukion kävisi täällä kotipaikalla, oli se Kemijärvi, Salla tai Savukoski, Koskela sanoo.

Johanna Kelloniemi toivoo, että Kemijärvellä onnistuttaisiin houkuttelemaan itälappilaiseen luonnonhelmaan opiskelijoita myös muualta Suomesta.

Rehtori Ilpo Tervosella on kokemusta, että pienen paikkakunnan lukion persoonallisten piirteiden perässä sinne voidaan tulla muualtakin. Takavuosina esimerkiksi jääkiekko on ollut Kemijärvellä tällainen vetovoimatekijä.

Opiskelijamäärät laskussa

Kemijärven lukiolla ei ole suunnitelmia erikoislukioksi pyrkimisestä, ja kyselyn mukaan opiskelijoidenkin toiveena on pysyä tavallisena yleislukiona.

Tervonen kertoo, että noin 40 prosenttia kemijärveläisistä peruskoululaisista menee lukioon. Ikäluokkien pienentyessä tämän tarkoittaa väheneviä opiskelijamääriä. Nyt ensimmäisellä vuosikurssilla on 15 suomalaista ja neljä ukrainalaista opiskelijaa.

Suurin osa kemijärveläisnuorista valitsee oman lukion, ja osa lähtee erikoislukioihin muualle.

Kaksoistutkinnoissa suosituimpia aloja ovat metsä- ja rakennusala sekä lähihoitajan opinnot.

Lukion uudet verkkosivut ovat osoitteessa https://kemijarvenlukio.fi/ ja esittelyvideo löytyy Youtubesta .

Lukion kehittämisryhmään rehtori Ilpo Tervosen johdolla kuuluvat opettajat Terhi Kassinen (ylärivissä vas.), Marikka Marjokorpi ja Lea Koskela sekä opiskelijat Viia Halonen (vas.) ja Johanna Kelloniemi totesivat, että lukiosta tehdyt videot ovat onnistuneita ja luonnollisempia kuin miltä kuvaustilanteessa tuntui. Kemijärven lukio toivottaa tervetulleeksi lisää myös ulkomaalaisia opiskelijoita.
Rehtori Ilpo Tervonen.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä